Ion Țiriac, cel mai sărac dintre bogătașii Europei. Vezi clasamentul 1
Economic

Ion Țiriac, cel mai sărac dintre bogătașii Europei. Vezi clasamentul

Ion Țiriac, cel mai sărac dintre bogătașii Europei. Vezi clasamentul

Business Insider a folosit lista oamenilor bogaţi realizată de Forbes pentru a afla care este cel mai bogat om din fiecare stat European.

România: Ion Țiriac- valoare netă 804.000 de lire sterline (1 miliard de dolari).

Cel mai bogat om din România este cunoscut sub numele de „buldozerul din Braşov”. Un profesionist de tenis şi jucător de hochei pe gheaţă, pensionar, şi-a făcut averea ca urmare a prăbuşirii României comuniste în 1989, cu o serie de investiţii de afaceri în domeniul bancar, al comerţului cu amănuntul şi al asigurărilor. De asemenea, el este pe primul loc în Top 300 Capital Cei mai bogaţi români, pentru al patrulea an consecutiv. Averea celui mai bogat român a crescut cu 7,6% faţă de nivelul consemnat în ediţia anului 2016.Monaco: Tatiana Casiraghi- valoare netă 1,8 miliade de lire sterline (2,3 miliarde de dolari).Moştenitoarea de bere Tatiana Casiraghi este cea mai bogată persoană din Monaco şi se întâmplă ca aceasta să facă parte dintr-o familie regală.

Casiraghi a moştenit cea mai mare parte a averii sale de la bunicul ei, care şi-a vândut fabricile de bere din Columbia, Bavaria, pentru miliarde în 2005. Ea este căsătorită cu prinţul Andrea Casiraghi de la Hanovra, care este al patrulea în rândul tronului Monaco.

Finlanda: Antti Herlin- avere netă 2,9 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de dolari)

Cel mai bogat om din Finlanda şi-a făcut banii într-un mod improbabil- scările rulante şi liftul. Este străbunul lui Harald Herlin, care a achiziţionat compania de inginerie KONE în anii 1920.

Polonia: Dominika & Sebastian Kulczyk- valoare netă 2,9 miliarde de lire sterline ( 3,6 miliarde de dolari)

Perechea de fraţi împărtăşeşte averea lăsată de tatăl lor Jan, care a decedat în 2015. Ei au rulat portofoliul de investiţii şi active ale tatălui lor începând din 2014.

Portugalia: Americo Amorim- valoare netă: 3,7 miliarde de lire sterline (4,6 miliarde de dolari)

Amorim a făcut miliarde din Corticeira Amorim, cea mai mare companie de plute din lume, care a fost înfiinţată de bunicul său. El deţine, de asemenea, în Angola, o fostă colonie portugheză.
Belgia: Albert Frere- valoare netă 3,7 miliarde de lire sterline ( 4,6 miliarde de dolari)

Frere este un investitor care s-a îmbogăţit din oţel în anii 1970 şi de atunci s-a cufundat intr-o serie de alte sectoare. Este baron, iar acest titlu i-a fost dat de regale belgian.

Norvegia: Oded Reitan – valoare netă 6,8 miliarde de lire sterline ( 8,5 miliarde de dolari)

Reitan a făcut avere din magazine, înfiinţând REMA 1000, care este în prezent cel mai mare lanţ de supermarketuri din ţară. În 2012, el a scris o carte imaginându-şi că ar putea fi numit domn al Norvegiei de către Rege.

Elveţia: Ernesto Bertarelli- valoare netă 6,8 miliarde de lire sterline (8,5 miliarde de dolari)

Averea lui Serono provine din vânzarea firmei farmaceutice fondată de bunicul său. Proprietatea şi investiţiile sale sunt acum gestionate în mare parte prin Waypoint Capital.

Cipru: John Fredriksen- valoare netă ,9 miliarde de lire sterline (9,9 miliarde de dolari)

Fredriksen ar fi cel mai bogat om din Norvegia dacă ar fi rămas în ţara sa natală, dar acum este cetăţean al Ciprului şi unul dintre cei mai importanţi baroni ai petrolului din lume. El a făcut o avere imesă după transportarea petrolului în timpul războiului dintre Iran şi Irak.

Olanda: Charlene de Carvalho- Heineken – valoare netă 9,3 miliarde de lire sterline ( 11,7 miliarde de dolari)

Cea mai bogată persoană din Olanda este moştenitorul companiei de fabricare a berii Heineken. Bunicul ei, Gerard Adriaan Heineken, a dat naştere companiei la sfârşitul secolului al XIX-lea.Danemarca: Kjeld Kirk Kristiansen- valoare netă: 10,1 miliarde de lire sterline ( 12,7 miliarde de dolari)

Kristiansen îşi datorează averea lui Lego. El este nepotul lui Ole Kirk Christiansen, care a fondat compania de jucării, şi a fost CEO al lui Lego până în anul 2004.

Marea Britanie: Siri and Gopi Hinduja- valoare netă 11,5 miliarde de lire sterline ( 14,6 miliarde de dolari)

Prechea care locuieşte în Marea Britanie face parte din aşa-numitul „Fantastic Four”, 4 fraţi din anii 70 care conduc compania de conglomerate Hinduja Group, cu sediul la Londra. Firma deţine producătorul indian de automobile Ashok Leyland.

Austria: Dietrich Mateschitz- valoare netă 10 miliarde de lire sterline (15,8 miliarde de dolari)

Fondatorul Red Bull este cel mai bogat om din Austria şi deţine aproape jumătate din acţiunile companiei.

Suedia: Stefan Persson- valoare netă 15,9 miliarde de lire sterline (20 de miliarde de dolari)

Persson este cel mai mare acţionar al lanţului masiv de modă, H & M. Compania a fost fondată de Erling Persson, tatăl său, iar fiul său Karl-Johan Persson este în prezent CEO.

Germania: Georg Schaeffler- valoare netă 16 miliarde de lire sterline ( 20,1 miliarde de dolari)

Georg Schaeffler deţine 80% din compania industrială Schaeffler Group, în timp ce mama sa deţine celelalte 20%. Compania produce rulmenţi pentru industria auto, aerospaţială şi industrială.
Italia: Maria Franca Fissolo & Giovanni Ferrero- valoare netă 19,8 miliarde de lire sterline (24,9 miliarde de dolari)

Soţia şi fiul lui Michel Ferrero îşi datorează averile companiei Ferrero SpA, cofetăriei care îi poartă numele, iar Giovanni este CEO.

Franţa: Liliane Bettencourt- valoare netă 30,6 miliarde de lire sterline ( 38,5 miliarde de dolari)

Bettenourt a fost numită „mama” companiei L’Oreal şi cea mai bogată femeie din Europa. Aceasta a deţinut alături de copiii săi 33% din gigantul cosmeticelor. Suferin de demenţă, aceasta a decedat pe 21 septembrie 2017, ceea ce înseamnă că de afacere se ocupă copiii ei.

Spania: Amancio Ortega- valoare netă 56,6 miliarde de lire sterline ( 71,1 miliarde de dolari)

Ortega este un magnat de afaceri spaniol care a fondat grupul de moda Inditex. Grupul este cel mai bine cunoscut pentru lanţul de moda Zara. El este al doilea cel mai bogat om din lume.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.