Ce se întâmplă cu veniturile din Chirii și Drepturile de Autor
Ce se întâmplă cu veniturile din Chirii și Drepturile de Autor
Economic

Ce se întâmplă cu veniturile din Chirii și Drepturile de Autor

Ce se întâmplă cu veniturile din Chirii și Drepturile de Autor

Ce se întâmplă cu veniturile din Chirii și Drepturile de Autor  – noile prevederi fiscale au un efect major asupra veniturilor din chirii, drepturi autor, activități independente etc.

În prezent, pentru chirii se plătește CASS în cotă de 5,5% din valoarea brută a chiriei diminuată cu 40% cheltuieli deductibile. CASS se plătește inclusiv de către cei care au salarii. Se aplica deductibilitatea de 40% din chirie.

Spre exemplu, la o chirie de 1.000 de lei pe lună se aplică 5,5% la suma de 600 de lei. CASS de plată în acest caz este de 33 lei.

După înregistrarea contractului de închiriere, Fiscul emite o decizie cu plăti anticipate pe întregul an fiind menționată suma de plată pe fiecare trimestru. Plata se va face trimestrial până pe date de 25.

După 1 ianuarie, CASS va fi datorat doar dacă veniturile brute cumulate (adică venituri din chirii, drepturi autor, investiții activități agricole, etc.) depășesc salariul minim brut, de 1.900 lei. Cota de CASS va fi de 10%.

Spre exemplu,  încasați o chirie lunară de 1.000 de lei și mai aveți un contract de drepturi autor, venituri din arenda, etc care vă mai aduce 1.000 de lei. Indiferent dacă mai încasați și salariu, veți plăti  nu mai puțin de 200 lei ca CASS, lunar.

În momentul de față, impozitarea drepturilor de autor se face astfel: CASS și CAS aveau valorile de 5,5% și, respectiv, 10% din suma brută stabilită în contract, micșorată cu o cotă deductibilă de 40%. Se immpozitează cu reținere la sursă cu 16%,final, fie anticipat cu 10%, urmat de regularizare.

După 1 ianuarie, deductibilitatea de 40% va privi doar calcul impozitului pe venit (7% anticipat sau 10% final). Calculul CAS si CASS datorate (obligații ale căror cotă este 10% și, respectiv, 5% din salariu minim brut pe economie) nu mai au legătură cu suma din contract și nici cu vechea deductibilitate de 40%.

Persoana care încasează drepturile de autor, cedetul, va avea obligația plății CAS și CASS. La fel ca în cazul chiriilor, CAS și CASS se plătesc doar dacă este depășit salariul minim pe economie. Așadar, actualele contracte de autor vor aduce cedenților cu 665 lei mai puțin.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.