Uluitor. Prețul carburanților auto în România, fără taxe, a depășit media UE
Economic

Alertă. Prețul petrolului a explodat. Ce se va întâmpla în acest an cu carburanții

Preţurile petrolului au atins luni cel mai ridicat nivel din 2019, ca urmare a efectului măsurilor OPEC de reducere a producţiei şi a sancţiunilor americane împotriva Venezuelei, relatează Reuters.

Cotaţia petrolului Brent a urcat la 63,37 dolari pe baril, maximul acestui an, după un avans de 3% în şedinţa precedentă.

Preţul petrolui WTI, de referinţă pe piaţa americană, a crescut la rândul său la cel mai ridicat nivel din acest an, de 55,68 dolari pe baril, continuând evoluţia ascendentă din şedinţa anterioară, când a urcat cu 2,73%.

Efectul livrărilor mai mici ale OPEC a fost completat de scăderea numărului de platforme petroliere funcţionale din SUA şi sancţiunile americane impuse vânzărilor dew petrol ale Venezuelei.

”În timp ce producţia de petrol a Venezuelei a crescut luna trecută, noile sancţiuni mericane ar putea duce la scăderea ofertei globale de ţiţei cu 0,5%-1%”, a spus Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Sancţiunile vor limita drastic tranzacţiile cu petrol dintre Venezuela şi alte ţări şi sunt similare cu cele impuse Iranului anul trecut, potrivit experţilor care au analizat informaţiile publicate de Departamentul Trezoreriei.

Livrările de petrol ale OPEC au consemnat în ianuarie cea mai mare scădere din ultimii doi ani.

În Rusia, în schimb, declinul producţiei a fost sub cel asumat de Moscova în acordul cu OPEC, potrivit datelor publicate sâmbătă de Ministerul rus al Energiei. Astfel, producţia de petrol a scăzut în ianuarie cu numai 35.000 de barili pe zi comparativ cu octombrie 2018, la 11,38 de milioane de barili pe zi.

Ministrul rus al Energiei a afirmat că Rusia va reduce producţia cu 50.000 de barili pe zi faţă de luna octombrie, care este considerată bază de referinţă în acordul cu OPEC. Rusia s-a angajat că reducă producţia de petrol cu un total de 230.000 de barili pe zi, raportat la luna octombrie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.