AGEA CE Oltenia decide reluarea negocierilor pentru asocierea cu Tinmar Energy 1
Economic Ultima Ora

AGEA CE Oltenia decide reluarea negocierilor pentru asocierea cu Tinmar Energy

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) CE Oltenia a decis reluarea dialogului cu Tinmar Energy în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor privind capacități noi mai puțin poluante, prevăzute în Planul de Restructurare și Decarbonare a CE Oltenia aprobat de Comisia Europeană.

Acest lucru este posibil după ce acționarii CE Oltenia au respins atât anularea procedurii de selecție pentru proiectele la care a fost desemnat Tinmar Energy SA “ofertant selectat”, cât și reluarea procedurii de selecție într-un mod accelerat pentru selectarea de investitori în vederea constituirii de societăți mixte pe acțiuni pentru implementarea proiectelor.

Pe 12 octombrie 2022, acționarii CE Oltenia au adoptat o hotărâre prin care au respins documentele tranzacției negociate cu Tinmar Energy, în urma avizului negativ dat de Consiliul de Supraveghere al CEO.

Prin această decizie a AGEA, demersul de asociere cu Tinmar Energy rămâne deschis și poate continua cu noi negocieri pentru rediscutarea unor termeni și condiții. Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o  putere totală instalată de cca. 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

Avizarea asocierii CE Oltenia – Tinmar Energy în noile condiții ar permite respectarea calendarului asumat în ceea ce privește adăugarea de capacități noi pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național.

Despre CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, care deține 9 grupuri energetice, cu o putere instalata de 2595 MW și care oferă:

  • energie de bază în Sistemul Energetic Național, acoperind o cotă de max. 30% din producția de energie din SEN;

  • energie sigură, fiind un important factor de stabilitate în SEN (cele 9 grupuri sunt calificate pentru asigurarea serviciilor de sistem şi pentru furnizarea Reglajului Secundar);

  • energie performantă, având un proces de producție eficient și fiabil prin prelungirea duratei de viață a capacităților de producție existente;

  • energie curată, îndeplinind toate cerințele actuale de mediu (eforturile financiare au fost de cca. un miliard de euro) și este singurul producător din România care are implementate, la toate grupurile energetice, instalații de desulfurare a gazelor de ardere și instalații de evacuare în șlam dens a zgurii și cenușii rezultate din procesul de ardere.

Principalii acționari: Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5 %).

Capitalul social: 270 milioane lei.

Cifra de afaceri: 3,3 miliarde lei.

Numărul de personal: peste 11.000.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.