Declarații ȘOC: Revoluţia din 1989 a fost declanşată de bătaia puterilor lumii pe zăcămintele de petrol
Economic Social Ultima Ora

Actuala legislație energetică a României este un jaf la adresa cetățenilor

Proiectul de lege off-shore – care stabilește în ce condiții se vor exploata gazele din Marea Neagră – este confuz și plin de hibe, apreciază expertul în energie Otilia Nuțu de la Expert Forum. Asta înseamnă că dacă va fi adoptat de deputați în forma în care a trecut de Senat, nu-i va permite României să profite la maxim de pe urma uriașei cantități de gaz din Marea Neagră. Dimpotrivă, în forma actuală, legea ar putea împiedica țara noastră să își valorifice resursele și chiar i-ar putea atrage o serie de probleme în UE… În fapt, toată legislația României în privința energiei este, în acest moment, foarte proastă, a spus Gheorghe Buliga, fost președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.

Actuala legislație energetică a României este un jaf la adresa cetățenilor

Buliga, inginer petrolist, a explicat faptul că redevența ar trebui să fie mult mai mare, procentual, în primul rând. Redevența însemnă împărțirea producției între stat, proprietarul rezervelor subterane și societatea comercială care a concesionat perimentrul de explorare și exploatare.

„Să dăm un exemplu concret: România anilor ’80 avea două perimetre petroliere în Libia. Ei au cerut țării noastre 70% redevență. S-a negociat și au rămas la 60 la sută, iar noi cu 40 de procente. Așa se calculează redevențele, nu între 3,5 și 13% din producție, cât luăm noi acum. Mai mult: cine urmărește producția? Societatea comercială, care raportează ce vrea ea și nu o verifică nimeni. Știți de ce se întâmplă așa? Pentru că noi nu avem o lege a minelor și petrolului. Ceea ce avem acum este o fițuică de cinci pagini care nu clarifică nimic în acest domeniu. Trebuie să ne inspirăm din Legea minelor din 1924, care este o carte foarte groasă, cu explicitarea tuturor datelor privind resursele minerale. Așa se face treabă. Nu mai spun că, în perioada interbelică, Legea minelor din România era cea mai bună din Europa”, a explicat dr. inginer petrolist Gheorghe Buliga.

Actuala legislație energetică a României este un jaf la adresa cetățenilor

”Nu putem calcula volumul în kilowați”

În afară de redevență, gazul metan din România mai are o problemă: vânzarea către consumatori. Gazul este ars în volum, dar este măsurat în kilowați.

“Problema noului mod de calcul a fost pusă în anul 2007, după intrarea noastră în UE. La vremea respectivă, eu m-am opus noului calcul, pentru că nu se poate măsura volumul decât cu unitate de măsură pentru volum, nu pentru electricitate. Noi importăm gaz la metru cub. Atunci de ce îl vindem la kilowatt?! Nu putem măsura volumul în kilowați”, spune Gheorghe Buliga.

Specialistul atrage atenția că, pentru a face transformările unităților de volum în unități de măsură ale energiei electrice, ar trebui ca măsurarea să se facă prin arderea unui volum fix de gaz, care să încălzească un volum de apă, aburul să pună în mișcare turbine electrice și așa să se facă măsurătoarea kilowaților rezultați.

Actuala legislație energetică a României este un jaf la adresa cetățenilor

”Nicăieri în sistem nu avem o asemenea măsurătoare! Se identifică doar compoziția gazului care intră în rețea și se aproximează calculul de transformare al volumului în kilowați. Pot să să spun că, prin acest mecanism, factura este umflată mult în plus”, ne-a explicat Gheorghe Buliga.

Concret, metodologia europeană de calcul stabileşte ca etalon pentru conversia volum/putere energetică, temperatura de zero grade Celsius, de exemplu. ANRE a stabilit etalonul la 15 grade, inducând un volum mai mare de gaz luat în calcul la plată şi umflând astfel facturile cu peste 9%. Apoi, se ia în calcul puterea calorică a gazului (cantitatea de căldură pe care o degajă), tot la 15 grade – când gazul nu are însă o ardere prea bună –, şi nu la 25 de grade, adică puterea optim măsurată admisă de UE. În acest fel, românul este ”prăjit” cu încă 12% la factură. Restul de procente umflate de până la 24% provine din eroarea metrologică a contoarelor. Soluţia ca lucrurile să intre în normal este introducerea aceleiaşi unităţi de măsură atât la consum, cât şi la plată: metri cubi.

Mai pe românește, de exemplu, nu se poate măsura înălțimea în litri.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii