Acest generator ar putea ieftini mâncare în România
Economic Social Ultima Ora

Acest generator ar putea ieftini mâncare în România

Preţul de cost al lucrărilor agricole determină în cea mai mare parte preţul produselor agricole, în special la cereale. Un grup de specialişti de la Universitatea “Gheorhge Asachi” din Iaşi s-a gândit să realizeze un dispozitiv care să scadă la jumătate aceste costuri.

Acest generator ar putea ieftini mâncare în România 1 Acest generator ar putea ieftini mâncare în România 2

Generatorul de energie inventat de specialiştii Universităţii nu face altceva decât să îmbunătăţească randamentul unui motor cu ardere internă. “Dacă un motor clasic transformă în lucru mecanic doar 25% din energia pe acre o dezvoltă, restul fiind pierdut prin degajare de căldură, noi recuperăm această energie termică printr-o instalaţie de reciclare, şi o reintroducem în sistem. Astfel, reuşim să creştem randamentul motorului la 50%. Asta însemană că va putea dezvolata acelaşi lucru mecanic reducând consumul de combustibil la jumătate”, ne-a spus Ion Antonescu, profesor la Universitate “Gheorghe Asachi”.

Deocamdată, din cauza diemnsiunii, dispozitivul, deja brevetat, poate fi folosit la motoarele de generatoare electrice din spitale, la motoarele de tractoare şi utilaje agricole sau pe navele maritime. Specialiştii caută soluţii pentru a-i micşora dimensiunile în aşa fel încât să poateb fi utilizat şi la autoturisme.

“Pentru seria zero avem tratative de sponsorizare cu o firmă de maşini agricole din Craiova. Dânşii au înţeles importanţa generatorului şi, pentru viitor, se întrevede o colaborare foarte bună”, a adăugat profesorul Ion Antonescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.