El este „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare! 9
#coronavirus Exclusiv important Politic

El este „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare!

După cum NewsTeam v-a informat deja, reorganizarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a eșuat lamentabil, iar toate oalele se sparg acum în capul ministrului Ion Ștefan.

Cu toate acestea, inclusiv verificările solicitate în regim de urgență de prim-ministrul Ludovic Orban îl indică pe secretarul general adjunct al instituției, Marius Mihai Vasiliu, drept „omul din umbră“, cel care a avut mână liberă din partea ministrului pentru a reforma instituția, deși a evitat să-și asume în mod public rolul.

El este „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare! 10Chiar și apropiații lui Ion Ștefan se întreabă cum de a reușit Marius Mihai Vasiliu să aibă o influență atât de mare asupra ministrului, care nu s-a mai consultat nici cu aceștia în momentul luării deciziilor.

El este „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare! 11Chiar dacă secretarul general adjunct a evitat să-și pună semnătura pe vreun act legat de reorganizare, nu putem să nu remarcăm că acesta a dobândit în ultimele luni un rol fundamental în ierarhia instituției, în condițiile în care:

–       este ordonator principal de credite și coordonează activitatea programelor naționale de investiții în infrastructură, construcții și reabilitări;

–       este ordonator principal de credite și coordonează activitatea Inspectoratului de Stat în Construcții;

–       este coordonator al structurilor de management ale programelor europene gestionate de minister;

–       este purtător de cuvânt și coordonator al activității de comunicare;

–       este șeful structurii de securitate a ministerului.

Până în noiembrie 2019, Marius Mihai Vasiliu era șef de serviciu (Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă) la Autoritatea de Management – Programul Operațional Regional.

El este „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare! 12Absolvent al Universității Româno-Americane, Vasiliu a intrat în instituție în anul 2005, în calitate de consilier al ministrului integrării europene de la acea vreme, Anca Boagiu.

NewsTeam a stat de vorbă cu mai mulți oameni cu ștate vechi în cadrul ministerului și cu toții l-au caracterizat pe Marius Mihai Vasiliu ca pe un individ infatuat și conflictual.

Probabil că nu întâmplător conducerea politică a ministerului – în urma eșecului de proporții înregistrat – i-a reproșat tocmai faptul că a avut în vedere doar „reglări de conturi“ atunci când a ticluit planul de restructurare al ministerului, motiv pentru a și ajuns la ora actuală cel mai nepopular personaj din instituție.

Mai mult decât atât, dacă reorganizarea ar fi fost finalizată, chiar și în condițiile în care sute de angajați ar fi dat în judecată ministerul, Vasiliu ar fi urmat să capete noi și noi privilegii, el plănuind să conducă „de facto“ instituția după preconizata plecare a lui Ion Ștefan la Primăria Focșani.

El este „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare! 13Aceleași surse ne-au dezvăluit că ministrul Ion Ștefan și-a convocat secretarii de stat la o ședință de taină după ce Hotărârea de Guvern prin care se revine la vechea organizare a ministerului a fost adoptată în ședința de guvern de marți. Se fie vorba de o nouă împărțire a sferelor de influență? Vom afla.

În orice caz, nici nu va fi ușor ca Marius Mihai Vasiliu să își păstreze privilegiile, mai ales că tocmai s-au creat încă trei posturi de subsecretar de stat care abia așteaptă să fie ocupate!

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.