Ziua României sărbătorită la Izmir. Turcii invitați să guste sarmale și mici în cadrul Săptămânii Culinare românești. FOTO
Ziua României sărbătorită la Izmir. Turcii invitați să guste sarmale și mici în cadrul Săptămânii Culinare românești. FOTO
Ultima Ora Breaking News Externe Politic Social

Ziua României sărbătorită la Izmir. Turcii invitați să guste sarmale și bulz în cadrul Săptămânii Culinare românești. FOTO

Consulatul General al României la Izmir sărbătoreşte Ziua Naţională a României 2019 printr-o serie de evenimente care au rolul de a promova România în rândul autorităţilor şi al cetăţenilor din zona Izmir, dar şi al altor cetăţeni străini.

Astfel, joi, 28 noiembrie 2019, a fost oferită o recepție oficială, la Swiss Hotel, la care au fost prezente circa 300 de persoane. Ceremonia a fost onorată cu prezența de șeful Reprezentanței MAE turc la Izmir, doamna Naciye Gökçen Kaya, reprezentanţi ai guvernatorilor şi primăriilor din aria circumscripţiei consulare Izmir, rectori și decani, preşedinţi și reprezentanți ai camerelor de comerţ, industrii şi meserii din circumscripția consulară Izmir, consuli generali şi onorifici, oameni de afaceri, reprezentanți ai mass-media și ai comunității de români.

Au fost de asemenea prezenţi comandantul adjunct al LANDCOM, Richard Cripwell, şi majoritatea liderilor contingentelor militare reprezentând cele 29 de state participante la LANDCOM (Comandamentul Aliat Terestru NATO).

Ziua României sărbătorită la Izmir. Turcii invitați să guste sarmale și bulz în cadrul Săptămânii Culinare românești. FOTO 11 Ziua României sărbătorită la Izmir. Turcii invitați să guste sarmale și bulz în cadrul Săptămânii Culinare românești. FOTO 12 Ziua României sărbătorită la Izmir. Turcii invitați să guste sarmale și bulz în cadrul Săptămânii Culinare românești. FOTO 13 Ziua României sărbătorită la Izmir. Turcii invitați să guste sarmale și bulz în cadrul Săptămânii Culinare românești. FOTO 14

Primirea invitaților a fost făcută de consulul general al României la Izmir, doamna Mioara Ștefan, și de liderul contingentului român la LANDCOM, lt. col. Daniel Tiberiu Osoian.

După intonarea imnurilor Turciei și României, consulul general al României la Izmir, doamna Mioara Ștefan, a subliniat importanţa lunii decembrie pentru români, lună în care România celebrează atât 101 ani de existenţă a ţării noastre, cât şi 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, care a dus la căderea regimului comunist şi instaurarea democraţiei în România.

”În cele 3 decenii de democraţie, România a reuşit să devină nu numai un stat-membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, ci şi un partener de încredere al acestora. În primele 6 luni ale anului 2019 România a deţinut Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, cu rezultate apreciate la nivel european. Şi tot în 2019 am sărbătorit 15 ani de la aderarea României la NATO”, a declarat consulul general al României.

Invitaţii au fost pur şi simplu încântaţi de meniul exclusiv românesc preparat de bucătarul-şef al Restaurantului Excalibur din Bucureşti, Mihai Fola, care a cuprins mititei cu muştar, sarmale de porc sau de vită cu mămăligă și smântână, bulz, mezeluri de porc şi de vânat, jumări, brânzeturi de Ibăneşti – prima brânza românească cu denumire de origine (D.O.P.) protejată de Uniunea Europeană, ouă umplute, icre, salată de vinete, fasole bătută cu ceapă, zacuscă, pâine cu untură de gâscă şi de raţă cu ceapă, cozonac, sărăţele, papanaşi, lapte de pasăre, plăcintă de dovleac, palincă şi vin roșu.

Ziua României sărbătorită la Izmir. Turcii invitați să guste sarmale și bulz în cadrul Săptămânii Culinare românești. FOTO 15

La reuşita serii o contribuţie importantă a avut-o Loredana Streche, care a încântat invitaţii nu numai cu vocea sa, ci şi cu virtuozitatea la nai, cei prezenţi declarând-o, fără echivoc, nepoata lui Gheorghe Zamfir.

Vineri, 29 noiembrie 2019, consulul general al României la Izmir, doamna Mioara Ştefan, a participat la ceremonia de sărbătorire a Zilei Naţionale a României organizată de contingentul român la sediul LANDCOM, unde a ţinut un discurs în care a subliniat rolul important pe care îl joacă România în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

”România participă la misiuni şi operaţiuni sub egida NATO, la eforturile de creştere a rezilienţei şi de sporire a capacităţilor de apărare pentru partenerii din estul şi sudul Alianţei, România găzduieşte pe teritoriul său structuri multinaţionale NATO, România este parte a sistemului de apărare antirachetă, România îşi respectă angajamentele privind cheltuielile de apărare. Însă dovada cea mai palpabilă este chiar activitatea contingentului român la LANDCOM, despre care am auzit numai cuvinte de laudă. Felicitări, dragi compatrioţi!”, a spus consulul general al României.

Duminică, 1 decembrie, peste 150 de persoane, majoritatea cetăţeni turci şi turişti străini, au servit un brunch cu preparate exclusiv româneşti, pregătite de 2 bucătari-şef de la Ambasad’or Events Bucureşti, Minodora Oleacu şi Ionel Dobrescu, în cadrul primei zile a Săptămânii Culinare Româneşti, care are loc în perioada 1-7 decembrie 2019, la Swiss Hotel Izmir.

Meniul a cuprins, printre altele, ouă umplute, doboş, salată de vinete, fasole bătută, salată de Boeuf, zacuscă, piftie de curcan şi piftie de vită, chiftele marinate, ciorbă de burtă şi ciorbă de cocoş cu tăiţei de casă, tochitură, mititei cu muştar, sarmale de vită cu mămăligă și smântână, pulpe de pui cu usturoi la grătar, vită la cuptor, cartofi ţărăneşti, cozonac, papanaşi, negresă, gogoşi cu brânză, gogoşi cu gem sau colivă.

Săptămâna Culinară Românească va continua cu diverse meniuri atât la bufet (zilnic, la prânz, circa 100 de persoane), cât şi seara, la restaurantul a la carte Equinox, aflat în incinta Hotelului Swiss.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.