Exclusiv. Decedații din spitalul ”Marius Nasta” puteau fi salvați. S-a preferat însă soluția: ”șanse zero”
Ultima Ora Politic Sănătate Social

Incendiar: Decedații din spitalul ”Marius Nasta” puteau fi salvați. S-a preferat însă soluția: ”Șanse zero”

Bilanțul deceselor ]n urma infecțiilor cu acinetobacter la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a ajuns la 5.  Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, a explicat de ce se întâmplă așa ceva în România. El spune că pacienții ar fi putu fi salvați, dacă ar fi fost transportați de urgență la un alt spital, care să nu fie atacat de bacterii ucigașe. Dar nu mai avem așa ceva în România. 

Exclusiv. Incendiar: Decedații din spitalul ”Marius Nasta” puteau fi salvați. S-a preferat însă soluția: ”Șanse zero”

”Pacienții decedați în spitalul ”Marius Nasta” puteau fi salvați doar dacă erau transportați la un alt spital, curat. Adică la o altă secție de terapie intensivă. Dar, în București nu există așa ceva. Mai mult, exista riscul decesului pacienților în timpul transportului. În acest context, s-a ales soluția să îi țină acolo unde sunt, oricum erau deja infectați. Adică s-a ales soluția ca acei pacienți să aibă șanse zero”, ne-a explicat Vasile Barbu.

Sistemul sanitar românesc funcționează acum, în principal, în spitalele și policlinicile construite pe vremea lui Ceaușescu. Între timp, aceste imobile au fost infectat cu bacili care produc așa-zisele infecții nozocomiale.

Efectele s-au văzut în cazul ”Colectiv”, unde majoritatea arșilor au murit infectați în spitale de aceste bacterii  ucigașe. Mai nou, în spitalul ”Marius Nasta”

”În mod normal ar trebui să existe în fiecare spital câte un specialișt epidemiolog care să ia probe în fiecare zi din tot spitalul și să le verifice în laboratoare de microbiologie. În funcție de ce se găsește, să schimbe medicația, respectiv antibioticele, pentru a se evite imunizarea microbilor la medicație. De asmenea, ar trebui schimbate lunar soluțiile folosite la curățenie în fiecare unitate medicală, tot pentru a nu crea rezistență. Aceste lucruri nu se întâmplă în România. Efectul: în acest moment 80% din spitalele din România ar trebui evacuate și curățate din temelii, refăcute pornind de la infrastructură, pentru a preveni infecțiile. Acest lucru nu s-a întâmplat și nu se întâmplă, iar sistemul sanitar merge din rău în mai rău”, a amai spus .

Sistemul sanitar românesc înghite anual peste 8 miliarde de euro. Anul acesta va primi chiar 9 miliarde de uro. De ce nu sunt bani pentru actul medical în sine?

”Se risipesc sume imense din cauza managementului prost care consumă resurse și produce rebuturi de servicii medicale. Tehnologiile folosite sunt depășite demult, iar acest lucru face să se piardă peste 96 miliaoane d eeuro pe an. De asemenea, faptul că cetățenii nu au acces la analizele medicale gratuite. Se iau paturi d ela spitalele din provicnie și se mută către viitoarele spitale regionale, care încă nu există. Nu de la aceste spitale mici trebuie luate paturile, ci din București, unde avem secții cu peste 50 de paturi care nu au pacienți. De ce? Pentru că șeful de secție este conferențiar și trebuie să aibă o asemnea secție cu multe paturi. Avem, de asemenea, spitale cu paturi la oftalmologie. Pentru ce? Tratamentul oftalmologic este ambulatoriu. Pentru ce se consumă resurse aiurea?”, a mai spus Vasile Barbu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.