De ce sunt săraci pensionarii: 10 miliarde de dolari au dispărut din Fondul de Pensii! Cine răspunde de jaf? 1
Ultima Ora Economic Exclusiv Politic Social

De ce sunt săraci pensionarii: 10 miliarde de dolari au dispărut din Fondul de Pensii! Cine răspunde de jaf?

România are în acest moment 5 milioane de pensionari. Dintre aceștia, un milion au pensia minimă: 640 de lei. Cum poți sătrăiești cu 640 de lei pe lună? Din ce se plătește întreținera locuinței, cum se pălătesc facturile, ce mănâncă? NewsTeam a luat un interviu, pe această temă, Dorinei Barcari, membru fondator al Asociaţiei pentru Drepturile Pensionarilor, specialist în domeniul pensiilor, fost referent pe probleme de drepturi sociale la Cartel Alfa. Dezvăluirile sunt halucinante: Fondul de Pensii a fost, efectiv, furat, iar acum se ascund urmele hoției!

 EXCLUSIV. De ce sunt săraci pensionarii? 10 miliarde de dolari au dispărut din Fondul de Pensii! Cine răspunde de jaf?

NewsTeam: De ce sunt săraci pensionarii?

Dorina Barcari (foto): ”Pensionarii sunt cei care au muncit respectându-și obligațiile față de stat plătind impozite și taxe și contribuind la FONDUL DE PENSII cu convingerea că la bătrânețe vor putea să trăiască în liniște și siguranță(respect) în casele lor obținute cu mari sacrificii prin munca prost plătită, așa cum au făcut generațiile anterioare.

Până ce FONDUL DE PENSII a fost administrat ca fiind fond social la UGSR, a fost excedentar și până prin 2005 nu s-a pus problema că pensiile nu pot fi plătite.

Personaje evident malefice cu putere de decizie în țara noastră au distrus UGSR-ul au împărțit averea acestuia (avere socială și imensă de care nu vorbește nimeni) între niște „confederații” și toate au fost distruse sau dispărute:

– bani în bănci (sume mari de lei și dolari);

– cartiere întregi de apartamente în toate orașele țării;

– sedii/clădiri importante;

– teatre;

– cluburi;

– stațiuni balneare, de vacanță, sportive;

– ferme;

– hoteluri în toate orașele;

– alte valori.

Distrugerea a fost făcută foarte parșiv pentrucă UGSR-ul există juridic dar este spoliat sub toate aspectele și astfel confederațiile se joacă dea „uite-o, nu e” cu valorile luate și cu existența lor în privința responsabilităților, mai ales că au cam dispărut și ușor, ușor se ascund după….orice.

Fondurile de pensii și de sănătate au fost „trecute” în administrarea/grija/??? statului și au fost vărsate în bugetul de consolidare, moment din care nu au mai fost urmărite și nimeni nu mai știe și nici nu mai dă vreo explicație de cum s-au cheltuit și mai ales unde și de ce. Reamintesc că de peste 200 de ani ele nu s-au perimat ca fonduri. Naționalizare? De ce?

Fapt evident este că atât timp cât au fost FONDURI nu au fost probleme de plată a pensiilor și pensiile erau la nivelul  a 80-120% din cele mai mari salarii avute efectiv.

Astfel, acest buget a fost alimentat în aprilie 1992 cu fondul de la UGSR – peste 10 miliarde dolari. Din martie 2002 a dispărut și fondul pentru pensia suplimentară (singurul fond de stat și el câteva miliarde de dolari) și din 1999, și fondul de la CFR (mai mare decât cel de la UGSR) prin desființarea casei de pensii a CFR-ului (face parte din „organizările” succesive care au „modernizat” și „privatizat” CFR-ul până la aproape desființare/agonie).

Astfel că modul de calcul al pensiilor a fost modificat(„în altă paradigmă”) și pensiile sunt mizerabile pentru cei care au muncit mulți ani și munci grele și valoroase.

Acesta este motivul real pentru care structurile preferențiale/favorizate ale societății nu se „bucură” de aceiași lege și au legi speciale!

Observați două elemente care fac o demonstrație a celor de mai sus:

  1. Fondul pilonului II fiind fond este verificabil și are o creștere controlabilă, ăsta fiind motivul pentru care este atacat și prin măsura care s-a luat de a fi „opțional” se va dizolva prin abandon ca în Ungaria.
  2. Majoritatea pensiilor cu vechime completă sunt sub salariul minim pe economie sau foarte puțin/nesemnificativ peste.

Conform Constituției și a Codului Muncii acest lucru nu este legal pentrucă și pentru stagiul minim (15 ani) pensia nu trebuie să fie sub salariul minim pe economie pentru că asta reprezintă plata muncii fără profesie, fără experiență de muncă (stagiu 0) și fără obligații și după 15 ani de muncă nu e legal să fii plătit cu aceastp pensie (dar se întâmplă, iar sindicatele tac).

Deci majoritatea pensiilor nu sunt la nivelul unui trai decent nici pentru stagiul complet.

 

NewsTeam: Câte dosare în instanțe există, aproximativ, în România pe tema prejudicierii în dosarul de pensionare? 

 

Dorina Barcari: Nimeni nu poate să dea acest număr din câteva motive:

  1. Toate instanțele sunt sufocate de aceste litigii din anul 2000.
  2. Numărul este de ordinul sutelor de mii, ținând cont de faptul că milioane de pensionari din țară din anul 2000, cel puțin, au avut, aproape fiecare, câteva dosare în instanțe.
  3. Nu este recunoscut faptul că este un FENOMEN deja.
  4. Nu se vrea să se clarifice acest fenomen.

5 Chiar dacă pare exagerat, faptul că sunt menținute și lungite litigiile, se poate concluziona că se caută două scopuri: menținerea incorectitudinilor, iar prin suprasolicitarea materială și nervoasă a celor implicați, să  renunțe sau să dispară natural.

 

  NewsTeam: De ce există asemenea procese, care este substratul?

 

Dorina Barcari: Procesele sunt generate de „erorile” făcute de funcționarii caselor de pensii.

Faptul că nu este vorba de erori reale este demonstrat de lipsa de responsabilitate a acestor funcționari și de comportamentul obraznic și fără reținere chiar în instanțe.

Un exemplu este apariția în conținutul Legii 263/2010 a unei condiționări de aplicare a drepturilor pentru cei care au muncit în fostele grupe I și II, prin care primii 6 ani nu erau luați în considerare.

În momentul în care am pus problema într-o emisiune TV că acest text nu a fost în lege la momentul publicării în Monitorul Oficial și că nu este introdus nici ulterior prin vreo ordonanță, domnul Liviu Pop a pus această problemă în discuție la Guvern și așa cum a apărut așa a dispărut, adică fără explicații sau măsuri împotriva celor implicați în această ILEGALITATE GRAVĂ.

Cine a avut interesul să protejeze o ilegalitate de asemenea gravitate și mai ales pe făptuitori?

Pensionarii sigur nu.

Nu este singura mârșăvie, lista e lungă, dar asta este cea mai la vedere și foarte gravă fiind oficială și la adresa unei LEGI ORGANICE.

Nici o casă de pensii nu pune la dispoziția pensionarului buletinul de calcul și pentru a-și disimula această gravă măsură până în 2007 lista cu date valorificate în calcule purta denumirea de „buletin de calcul”, de la această dată au apărut 2 file cu acest titlul în care erau niște rubrici cu valori care nu se știe de unde rezultau, aceste file din august 2017 se numesc „anexe”.

Instanțele nu observă acest lucru nici când este demonstrat și impune acceptarea lor ca fiind buletine de calcul.

Pe de altă parte judecătorii din aceste instanțe (în marea lor majoritate) au o atitudine total favorizantă față de juriștii caselor de pensii și de sfidare/respingere/ excludere a pensionarilor ca justițiabili.Vorbesc în directă cunoștință de cauză.

Minciunile juriștilor de la casa de pensii sunt acceptate ca adevăruri totale și demonstrațiile pensionarilor sunt respinse și ignorate ostentativ. Eu sunt un exemplu.

Atâta timp cât casele de pensii își vor bate joc lejer de pensiile noastre vor fi procese și atâta timp cât instanțele vor face parte din acest joc vor fi procese.

 

   NewsTeam: Cum îl privește statul pe pensionar?

 

Dorina Barcari: Statul tratează cetățenii pensionari ca pe un efort material inutil și nejustificat.

Pensionarii sunt marginalizați și tratați ca cetățeni de rang inferior care nu au dreptul să se plângă și trebuie să se mulțumească cu resturi, mărunțișuri, iar împotriva lor sunt stârnite alte categorii de cetățeni a căror dificultate materială se justifică prin existența pensiilor.

De altfel nu se vorbește de motivul pentru care nu mai sunt fondurile de pensie și de ce din 2005 sunt probleme în plata pensiilor și se accentuează că pensiile sunt plătite din salariile actualilor activi ocolindu-se cu obstinație faptul că noi ne-am plătit pensiile de câteva ori și că activii sunt furați și ei de pensiile cuvenite în momentul în care vor avea dreptul să se pensioneze..

Replica este: nu mai sunt fonduri și gata ce să mai facem discuții?

Este evident că sunt protejații marii hoți dar pușcăriile sunt pline de găinari și politicieni condamnați pentru telepatisme și gogorisme.

 

 NewsTeam: Ce este de făcut în domeniul pensiilor?

 

Dorina Barcari: În domeniul pensiilor ca în domeniul industriei, agriculturii, transporturilor, medicinii (sănătate și farmacie), învățământului și economiei în general singura soluție este să se facă o organizare profesionistă, solidă și mai ales în respectul interesului național.

Ca o primă măsură trebuie excluși toți cei care au participat în orice măsură la distrugerea națională.

Fără eliminarea hoților și complicilor lor de orice categorie nimic nu se va face bun totul se va prăbuși și se va sufoca fără speranță.

Atâta timp cât salariile și drepturile salariale nu reprezintă plata muncii pentru cei activi, atâta timp cât drepturile de autor și cele conexe din aceste drepturi sunt ignorate sau furate cu bună știință de cei care au obligația să respecte aceste drepturi, pensiile actuale și cele viitoare sunt atacate/diminuate.

Grupele de muncă sunt drepturi ale foștilor angajați, respectiv banii lor, conform principiului contributivității din Legea pensiilor. De ce nu sunt respectate aceste drepturi? Cine răspunde?

Grupele de muncă redenumite (fără motive corecte/serioase) condiții, sunt drepturi cuvenite conform cu normele de evaluare a condițiilor de muncă.

Nu doar foștii salariați au avut aceste drepturi ci și actualii le au, dar în mod ilegal și imoral sunt încălcate pentru cei care muncesc acum și sunt ignorate sau alterate pentru cei care au muncit și pentru care au fost achitate sume de bani în acest scop.

Principiul contributivității stă la baza oricărei legi de pensie alt principiu nu există, iar faptul că fondurile de pensii au dispărut se datorează principiului furibilității care la noi în țară este singurul care funcționează la cote maxime de performanță și eficacitate.

Aceste drepturi sunt nerespectate pentru actualii salariați pentrucă nimeni nu le apără intersele, căci sindicatele sunt inutile și asociațiile profesionale (singurele care ar putea avea autoritate reprezentativă) nu există (trebuie înființate așa cum au existat breslele), iar patronii nu au interes să cheltuie bani, vor să facă economii și să obțină profituri cât mai substanțiale și din micșorarea salariilor și din nerespectarea drepturilor salariale.

În primul rând, voi, cei activi din acest moment, nu vă cunoașteți drepturile și nu știți cum și ce să vă apărați, pe de altă parte atâta timp cât legea salarizării nu este corect respectată pe plan național, atât în mediu de stat cât și în mediu privat, voi sunteți victime și veți fii următorii pensionari sacrificați.

În privința noastră cei care ne încalcă drepturile sunt reprezentanții Guvernului din cadrul Ministerului Muncii pentrucă toate „erorile”, „neclaritățile” falsele modificări și greșitele aplicări sunt generate, favorizate și impuse cu protecția celor care conduc aceste instituții ale statului.

Nu răspunde nimeni. Nu m-aș mira dacă nu cumva sunt premiați acești „gereșitori” de seviciu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.