evaziune
Ultima Ora Economic Justiție Politic Social

Evaziunea fiscală a ajuns la 15 miliarde de euro pe an în România. Cât toate autostrăzile…

Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea unor persoane fizice sau juridice de la plata impozitelor sau taxelor. În România, acestă infracțiune economică a ajuns la 15 miliarde de euro pe an, a declarant pentru NewsTeam Gabriel Biriș, fost secretar de stat in Ministerul Finanțelor.

Exclusiv. Evaziunea fiscală a ajuns la 15 miliarde de euro pe an în România. Cât toate autostrăzile…

”Cea mai mare pondere în evaziunea fiscal din România o are nepalta TVA, care atinge cam 6 miliarde de euro pe an. Urmează accizele la alcool, munca la negru, impozitul pe profit și banii din paradisurile fiscale”, ne-a declarant Gabriel Biriș.

Fostul secretar de stat consideră că problema cu neplata TVA se poate rezolva prin legi mai clare – să nu mai circule TVA între firme, de exemplu -, precum și prin informatizarea totală la ANAF. Ar fi bun și un sistem centralizat al facturilor – ca în Republica Moldova.

”Munca la negru este greu de combătut, este nevoie aici de un complex de măsuri. Mult mai ușor ar fi însă să ne uităm la sumele cetățenilor români din paradisurile fiscale. Ar fi ușor de transparentizat acest drum al banilor, lucru care ar descuraja fenomenul”, a mai spus Gabriel Biriș.

Ce se poate face cu 15 miliarde de euro?

Autostrada Ploiești Sibiu costă 1,3 miliarde de euro. Autostrada Unirii – foarte mediatizată în ultimul timp -, costă 8,9 miliarde de euro. Autostrada Ploiești – Brașov este estimată la 1,36 miliarde de euro. Estimările sunt oficiale. Total = 11,56 miliarde de euro.

Iată că rămân bani și pentru Autostrada Transilvania…

Iar dacă ne ”încordăm” la bani europeni, adică noi să plătim 20% din costuri, restul să îl pună UE, ajungem să facem și spitalele regionale. Pe toate. Adică, 15 miliarde de euro nu e o sumă de colea… Este nevoie însă de o guvernare coerentă. Atât.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.