AEP vrea să bage la închisoare pe cei care îndeamnă oamenii să iasa la vot
Ultima Ora Justiție Politic Social

AEP vrea să bage la închisoare pe cei care îndeamnă oamenii să iasa la vot

Autoritatea Electorala Permanenta a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu Loteria Publicitara „Mergi la vot, mergi in vacanta” organizata de PARALELA 45.

AEP considera ca agentia de turism a incalcat legea in momentul in care a organizat o campanie cu premii constand in vacante pentru stimularea prezentei la vot a romanilor, la alegerile de pe 26 mai.

Demersul vine in urma unor sesizari primite inclusiv din partea presei, anunta AEP, intr-un comunicat de presa, fara a preciza despre care parte a presei este vorba, mai exact.

„S-a constatat ca SC PARALELA 45 TURISM SRL a organizat Loteria Publicitara ‘Mergi la vot, mergi in vacanta’, actiune ce se desfasoara in perioada 08.05.2019 – 27.05.2019, sub sigla PARALELA 45, avand ca grup tinta persoanele fizice cu varsta minima de 18 ani si conditie obligatorie de inscriere – sa voteze la alegerile europarlamentare.

AEP considera ca Loteria Publicitara ‘Mergi la vot, mergi in vacanta’ are ca obiect determinarea si conditionarea alegatorilor sa participe la votul din 26 mai 2019pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European (referendumul national consultativ cu privire la probleme de interes national desfasurandu-se la aceeasi data si in aceleasi sectii de votare), acordand foloase materiale constand in excursii in tara si in strainatate, in urma organizarii unei tombole la care participantii trebuie sa faca dovada participarii la vot prin ‘abtibildul de pe spatele cartii de identitate cu care au votat’.Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare, ‘participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamant al acestora‘.Avand in vedere constatarile prezentate, AEP apreciaza ca actiunea prin care alegatorii sunt determinati si conditionati sa mearga la vot si oferirea de foloase materiale (excursii in tara si in strainatate) de catre o persoana juridica, respectiv SC PARALELA 45 TURISM SRL, este interzisa si sanctionata conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit caruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi„, se arata in comunicatul AEP.

Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, a declarat, vineri, pentru News.ro, ca demersul companiei a fost unul pur civic si nu are nicidecum un caracter politic.”Banuiesc ca este vorba de o reclamatie a unui ‘hater’ de o parte sau alta a spectrului politic. Mentionam ca actiunea noastra nu are nicidecum un caracter politic. Ea se refera numai la participarea la vot si nu la referendum. Are un caracter civic, cu influenta asupra marketingului si este facuta in totalitate cu buna credinta. Personal, eu consider ca electoratul roman trebuie sa constientizeze ce inseamna Uniunea Europeana, avantajele pe care le aduce apartenenta Romaniei la UE si ca doresc ca participarea sa fie in procent cat mai mare„, a spus Alin Burcea, pentru News.ro.Acesta subliniaza ca in social-media oricum exista foarte multe persoane, publice sau nu, care incurajeaza mersul la vot.”Observ in social media ca toata lumea, intr-o forma sau alta, incurajeaza mersul la vot, exista diverse clipuri, diverse postari, unele neutre, altele partinitoare. Noi nu conditionam pe nimeni si in orice moment suntem deschisi sa raspundem la intrebari organelor de control ale statului. Se pare ca Romania e o tara a controlului”, a adaugat Alin Burcea.

Autoritatea Electorala Permanenta este condusa de Constantin Mituletu – Buica, care s-a facut remarcat pana acum prin blocarea verificarilor privind subventiile primite de partidele politice in 2017 si 2018.

Constantin Mituletu Buica, propus de PSD, a fost ales, in 27 februarie, de plenul reunit al Parlamentului in functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente.Fara nicio legatura cu acest comunicat privind sesizarea inaintata Parchetului General si Biroului Electoral al Sectorului 5 privind Loteria Publicitara „Mergi la vot, mergi in vacanta”, organizata sub sigla Paralela 45, AEP a revenit cu un alt comunicat, vineri dupa-amiaza, in care a tinut sa anunte participarea presedintelui AEP la Adunarea Generala a Uniunii Europene a Surzilor.

Manționăm că absenteismul la urne ar avantaja net PSD-ul, conform sondajelor.

PSD a primit subventie de la stat de 3,5 milioane de euro in luna mai, cel mai mult dintre toate partidele

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.