UDMR va sesiza PE, CE, ambasadele statelor UE şi SUA după incidentele din Cimitirul Valea Uzului
Ultima Ora Politic Social

Video. Tensiuni interetnice la cimitirul din Valea Uzului. Meleșcanu a telefonat la Budapesta

Ministrul Teodor Meleşcanu a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său din Ungaria, Péter Szijjártó, despre situaţia cimitirului din Valea Uzului, căruia i-a cerut să transmită un mesaj foarte foarte clar comunităţii maghiare de a evita confruntările şi escaladarea tensiunilor.

”Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut astăzi, 6 iunie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó”, a anunţat MAE, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în timpul convorbirii, cei doi miniştri au abordat situaţia de la cimitirul militar internaţional din Valea Uzului.

”Şeful diplomaţiei române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunităţii maghiare de a evita confruntările şi escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat importanţa identificării unor soluţii practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români şi maghiari deopotrivă şi a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-şi comemora eroii îngropaţi în acest cimitir. În acelaşi timp, ministrul Teodor Meleşcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situaţiei.

Peste 1000 de maghiari formaseră un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Korodi Attila declarând, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alţii, iar pentru că erau foarte mulţi, nu a trebuit să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Alexandra Dănculea.

Unii dintre românii prezenți în zonă erau membri ai Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruință.

Jandarmeria a transmis, joi seară, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine, precizând însă ca jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci. a fi necesare intervenţii externe neconstructive în acest sens”, se mai arată în comunicatul MAE.

Oricum, este ciudat că toți știau ce se va întâmpla acolo, iar incidentul a părut unul regizat dinainte.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.