Surprize la alegerile din Ucraina. Actorul Volodimir Zelenski ar putea deveni președinte
Ultima Ora Externe Politic

Șoc în Ucraina. Un actor de comedie câștigă primul tur al prezidențialelor. Poroșenko, pe locul 2

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina s-a terminat așa cum era de așteptat, cu victoria actorului de comedie Volodimir Zelenski.

Zelenski este creditat de exit-poll-uri cu 30.4%. Pe locul doi s-a situat actualul președinte, Petro Poroșenko, cu 17,8%. Iulia Timoșenko este creditată cu 14.2%.

Urmează ca rezultatele să fie confirmate de numărătoarea oficială. În condițiile în care ele sunt corecte, Volodimir Zelenski și Petro Poroșenko se vor întâlni în turul II pe 21 aprilie.

Prezența la urne a fost semnificativă. Până la ora locală 15.00 votaseră 45% dintre alegători.

La cinci ani după revolta de pe Maidan, dezamăgiți și obosiți, ucrainenii par dispuși să schimbe fundamental foaia și să aducă în fruntea țării un ”om nou”, mai exact un actor cu mesaj populist și subțire, pe care oamenii îl percep însă ca fiind diferit de clasa politică ce nu a fost capabilă să facă ce a promis societății.

La cinci ani de la revolta împotriva lui Viktor Ianukovici, anti-rusească, pro-occidentală și naționalistă, cei mai mulți ucraineni par sătui de președintele Petro Poroșenko și în general de clasa politică, pe care o consideră coruptă și ineficientă.

Confruntată cu pierderea Crimei, anexată de Rusia, și cu un război în estul țării, unde Rusia susține separatismul din Donețk și Luhansk, Ucraina a avut puține șanse să progreseze.

„Am crezut cu toţii că va fi un sprint”, a declarat vicepremierul Ivanna Klympush-Tsyntsadze pentru AFP, citată de Agerpres. „Acum este clar că nu este un sprint, nici măcar un maraton, ci o succesiune de maratoane şi că trebuie să ai puterea de a continua să alergi şi să-i pregăteşti pe cei care îţi vor continua activitatea”.

Această femeie energică de 46 de ani, fost lider al mai multor organizaţii de cooperare internaţională, a fost aleasă parlamentar în toamna anului 2014, înainte de a se alătura guvernului, unde coordonează eforturile Ucrainei de apropiere de UE şi NATO.

„Pentru fiecare dintre noi, a fost o chestiune de a continua Maidanul. Înţelegeam că dacă generaţia noastră nu ar fi făcut-o, am fi ratat o şansă pentru ţară”, a explicat Ivanna Klympush-Tsyntsadze. De atunci, mulţi au renunţat.

„Punctul de la care nu va mai fi cale de întoarcere” nu a fost încă atins, avertizează Klympush-Tsyntsadze, care consideră că „este nevoie de cel puţin cinci ani” pentru ca schimbările să fie ireversibile.

Chiar dacă au fost lansate reforme importante, rezultatele lor concrete se lasă deseori aşteptate. Obosiţi şi dezamăgiţi, doar 9% din ucraineni au încredere în guvernul lor, un record mondial.

Este și motivul pentru care pe primul loc în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidențiale de duminică se află un actor de comedie. Actualul președinte Petro Poroșenko și fosta șefă a guvernului Iulia Timoșenko se bat pentru a intra în turul II.

Al doilea tur de scrutin va avea loc peste două săptămâni.

Volodimir Zelenski a fost deja ”preşedinte”,… în seria de televiziune ”Slujitorul poporului”, unde joacă rolul unui profesor de istorie ajuns subit în fruntea statului, notează Agerpres. În vârstă de 41 de ani, Zelenski s-a impus ca favorit în sondaje. La fiecare sondaj, el îi devansează cu puţin pe adversarii săi într-un context de nemulţumire a ucrainenilor în legătură cu elitele lor.

Partizanii săi văd în el un balon de oxigen pentru politica ucraineană, în timp de detractorii săi denunţă un program confuz şi o lipsă de experienţă periculoase pentru o ţară aflată în război.

După o întâlnire cu Zelenski, ambasadorii europeni și-au exprimat mirarea în fața jurnaliștilor. ”E o glumă?” a întrebat un diplomat european.

De altfel, Zelenski a evitat mitingurile electorale, limitându-şi contactele cu alegătorii la spectacole umoristice ale trupei sale. El se exprimă în înregistrări video difuzate mai degrabă pe reţelele sociale decât la televiziune sau în presă.

Superficialitatea nu e singura problemă a lui Zelenski. El a fost acuzat că este o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski, inamicul preşedintelui Petro Poroşenko, ceea ce actorul dezminte.

Zelenski este foarte bogat și nu ascunde acest lucru. Și totuși, o informație apărută zilele trecute ar putea să îi afecteze șansele în alegeri. Potrivit unor jurnaliști de investigații, Zelenski ar avea o vilă nedeclarată, în Toscana, într-o zonă locuită de foarte mulți bogătași ruși.Informația a apărut după publicarea ultimului sondaj, astfel că nu se știe dacă i-a bulversat campania. Rusofilia lui Zelenski este un alt aspect care îi deranjează pe mulți ucraineni, deși actorul încearcă să se prezinte drept un unificator.

Iulia Timoşenko (58 de ani) este o figură neobosită a politicii ucrainene de aproape 20 de ani. Ea s-a ilustrat mai ales în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004, care i-a propulsat pentru prima dată pe prooccidentali la putere la Kiev. A renunţat la emblematica sa coafură cu o coadă blondă împletită, dar şi-a păstrat simţul spectacolului.

Şefă de guvern în 2005, apoi din 2007 până în 2010, dna Timoşenko a pierdut în cele din urmă alegerile prezidenţiale în acelaşi an, câştigate de Viktor Ianukovici, destituit patru ani mai târziu după o revoltă populară prooccidentală la Kiev.

Dna Timoşenko a fost în centrul mai multor proceduri judiciare. Ea a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în cadrul unor contracte de gaze naturale semnate cu Rusia la încheierea unui proces denunţat ca fiind unul politic de către occidentali. Nu a executat decât trei ani din pedepsa sa, fiind eliberată în 2014, apoi a ajuns a doua pe listă la prezidenţiale în acelaşi an, cu mult în urma lui Petro Poroşenko.

Susţinătorii săi îi laudă fermitatea şi experienţa, iar detractorii săi denunţă discursul ei populist şi o acuză că are legături secrete cu Kremlinul.

Supranumită ”prinţesa gazului” pentru că s-a aflat la conducerea unei întreprinderi de distribuţie a hidrocarburilor în anii 1990, ea a promis să reducă la jumătate factura la energie electrică a ucrainenilor dacă va fi aleasă în funcţie.

Petro Poroşenko (53 de ani), un bogat om de afaceri care a făcut avere din produse de cofetărie, a fost ales preşedinte în 2014 după ce predecesorul său a fugit în Rusia. El promitea atunci că va combate corupţia omniprezentă şi că va pune capăt rapid conflictului armat care tocmai izbucnise în estul ţării.

Cinci ani mai târziu, detractorii săi au denunţat eşecul promisiunilor sale, cu toate că poate să se laude că a întărit legăturile Ucrainei cu occidentalii. Dar ţara sa rămâne pradă unui război care a făcut aproape 13.000 de morţi.

Poroşenko, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina înainte de a fi ales preşedinte, şi-a pierdut însă în 2015 statutul de miliardar în dolari, potrivit revistei americane Forbes.

A intrat în politică în calitate de deputat în 1998. Originar dintr-o regiune rusofonă, el este unul dintre fondatorii partidului prorus al lui Ianukovici în 2010.

După ce a schimbat tabăra în anii următori adoptând opinii prooccidentale, el a fost un timp aliat al dnei Timoşenko în timpul Revoluţiei Portocalii.

Un număr record de 39 de candidaţi iau parte la alegerile prezidenţiale de duminică. Dar, în afară de cei trei favoriţi, ei nu au decât puţine şanse de a intra în cel de-al doilea tur de scrutin.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.