Nu poate justifica averea imensă. Rovana Plumb audiată din nou la Bruxelles. Germania îi va da lovitura de grație
Rovana Plumb
Ultima Ora Politic

Rovana Plumb a primit înapoi 800.000 de euro de la PSD. Din banii contribuabililor, desigur

Eurodeputatul Rovana Plumb, respinsă pentru postul de comisar european în urma audierilor de la Bruxelles, a primit înapoi de la PSD cei 800.000 de euro aferenţi contribuţiei de la europarlamentare, potrivit Europa Liberă.

Cu toate acestea, ceilalţi candidaţi nu şi-au primit înapoi banii, iar publicația susține că există informații cum că lor li s-a spus să aștepte până după alegerile prezidețiale din noiembrie.Situația Rovanei Plumb a fost una specială, fiind remunerată mai devreme pentru că a pierdut portofoliul de comisar european al Transporturilor din cauză că nu a putut să explice de unde va returna cei 800.000 de lei pe care îi împrumutase în campanie, dar și din cauză că asupra ei au început verificări din partea Agenției Naționale de Integritate

Astfel, Rovana Plumb a precizat pentru Europa Liberă că, joi, a încasat banii de la PSD. În aceeași zi, susține social-democrata, i-a transferat pentru stingerea împrumutului din campanie.

Vestea vine în contextul în care Plumb trimisese o scrisoare în Parlamentul European în care susținea că, pentru cei 800.000 de lei, va renunța la două apartamente în București pe care le va primi persoana de la care s-a împrumutat. După ce a primit banii de la partid, ea a rămas cu apartamentele.

Banii dați Rovanei Plumb au produs nervi în PSD, pentru că restul candidaților social-democrați, care au contribut și ei la europarlamentare, spun că nu ar trebui să existe o discriminare în interiorul partidului la rambursarea banilor.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că mai mulți europarlamentari au fost informați că partidul nu are bani acum pentru a le plăti și lor sumele cu care au contribuit la alegeri, deoarece este nevoie de bani în campanie. Potrivit surselor citate, acestora li s-a promis că vor primi banii după prezidențiale. Suma cu care au contribuit candidații la alegerile din luna mai a fost de 3,4 milioane de lei.

Menționăm că banii pe care îi are PSD provin de la bugetul de stat, în cea mai mare măsură, din cotizații și sponsorizari.

Iată ce sume au încasat partidele în luna august 2019 de la bugetul de stat:

Partidul Social Democrat – 11.210.871 lei

Partidul Național Liberal – 5.136.398 lei

Uniunea Salvați România – 1.510.475 lei

ALDE  – 1.116.449 lei

Partidul Mișcarea Populară – 726.973 lei

TOTAL – 19.731.148

Curtea de Conturi și Autoritatea Electorală Permanentă verifică sursele de finanţare ale partidelor, dar şi felul în care au fost cheltuiţi banii veniţi din subvenţiile de la bugetul de stat.

Probleme cu fondurile de la bugetul de stat au fost în special la PSD. Fostul trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.