Răscoală în sectorul 4. Băluță obligă școlile să facă achiziții doar prin firmle agreate de el. Sunt în joc 20 de milioane de euro. Școlile refuză
Ultima Ora Economic Politic Social

Răscoală în sectorul 4. Băluță obligă școlile să facă achiziții doar prin firmele agreate de el. Sunt în joc 21 de milioane de euro. Școlile refuză

De când a câștigat concursul de director al Colegiului Gheorghe Șincai din București, Silvia Mușătoiu a refuzat semnarea contractului de management administrativ-financiar cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță, scrie edupedu.ro. Contractul respectiv a fost modificat față de forma originală, adoptată de ministerul Educației, în ianuarie 2017, susține directorul Colegiului Șincai, care spune că dacă ar semna, ar trebui să deruleze toate achizițiile numai după semnătura primarului și doar prin firmele agreate de acesta la prețuri mult mai mari. Toți profesorii din liceu au semnat un memorandum de susținere pentru directoarea lor.

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a modificat cu de la sine putere contractul de management administrativ-financiar dintre instituția pe care o conduce și directorii unităților de învățământ din sector, cărora primăria le asigură bugetul. Contractul standard e reglementat printr-un ordin al Ministerului Educației Naționale, însă Băluță a adăugat clauze care îi pun pe directori la cheremul său.

Cea mai importantă dintre aceste clauze spune că directorii se obligă să realizeze toate achizițiile publice „doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.

Cei mai mulți directori s-au conformat, iar cei care au refuzat să semneze au fost chemați la inspectorat, unde li s-a transmis că ar face bine să accepte condițiile impuse de primar. Inspectoratul Școlar al Municipiului București este condus de Ioana Neacșu, colegă de partid a lui Daniel Băluță (PSD).

După ce a obținut semnăturile directorilor, Primăria Sectorului 4 a încheiat trei contracte cadru în valoare de peste 100 de milioane de lei (21 de milioane de euro) prin care a stabilit firmele de la care școlile din sector pot face achiziții. Cele trei contracte acoperă tot ce are nevoie o unitate de învățământ (birotică și papetărie, produse de curățenie, lucrări de construcții și reparații), astfel că niciun leu din bugetul alocat celor 71 de unități de învățământ din sector nu se duce decât spre firmele agreate de primarul Băluță.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.