Ponta aruncă bomba: Deficitului bugetar a ajuns la 4,5 miliarde de Euro în 6 luni. Este catastrofă! 1
Ultima Ora Economic Politic

Ponta aruncă bomba: Deficitului bugetar a ajuns la 4,5 miliarde de Euro în 6 luni. Este catastrofă!

”Prin anunțarea cifrelor catastrofale ale deficitului bugetar pe primele 6 luni România a intrat oficial pe ultimul segment al drumului spre prăpastia bugetară ( și, în curând, spre criză economică și socială) .

Să înțelegem de la început cifrele oficiale anunțate discret în aceste zile :

  1. Înprimele 6 luni din 2019 Bugetul de Stat are un deficit de 1,97% din Produsul Intern Brut al țării ( în tot anul 2015 am avut 1,4% – în tot anul 2014 a fost 1,7 % – în 2012 și 2013 a fost 2,5% – acum am depășit procentual în 6 luni ceea ce făceam într-un an ) / va rog să înțelegeți că din aceste 6 luni în primele două nu aveam nici Bugetul aprobat de Parlament ( fiind făcute doar cheltuielile curente de funcționare ) / și că la 1 Septembrie intră în vigoare creșterea tuturor pensiilor de stat 2. Acest deficit de 1,97% înseamnă în bani 20 miliarde de RON ( adică 4,5 miliarde de euro) / în 2015, pe parcursul întregului an suma însemna doar 10 miliarde de RON ( adică aprox 2,2 miliarde Euro) – procentul era diferit pentru că se calcula dintr-un PIB mult mai mic !

PRIMA CONCLUZIE – în 2019 , în doar 6 luni, Guvernul României a depășit că procent din PIB deficitul pe tot anul 2014 sau 2015 – deși PIB ul a crescut semnificativ în fiecare an / în bani absoluți a făcut deficit în 6 luni DUBLU ( cu peste 2 miliarde de Euro mai mult) decât pe tot parcursul anului 2014 sau 2015 !

Deficitul bugetar este diferența între cât încasează Guvernul că venituri și cât cheltuiește ( că o familie care plătește în fiecare luna mai mult decât au salariul și pensia membrii acesteia – și atunci se împrumută la bănci sau la prieteni)! Această diferența din 2019 ( 4,5 miliarde de Euro doar pe 6 luni – probabil 10 miliarde până pe 31 Decembrie) este împrumutată de Guvern de la bănci și de la populație! Și trebuie dată înapoi – plus dobânda!! De unde? De la cine? Cum?

“Deficitul” nu spune nimic majoritățîi oamenilor – nu înseamnă nimic și nu interesează pe altcineva decât pe specialiști ! Am învață însă după 20 de ani de politică și de administrație publică ce înseamnă și cât de mult contează “DEFICITELE”. Să încerc să explic pe înțelesul tuturor celor care votează politicieni și politici publice :

  1. Deficitul este acoperit cu împrumuturi- banipe care noi și copiii noștri trebuie să îi dăm înapoi cu dobânda
  2.  Când cei care te împrumută știu că ești disperat să faci de rost îți pun dobânzi mai mari decât în mod normal / azi România plătește cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană ( de 2 ori mai mult decât Bulgaria și de 3 ori mai mult decât Ungaria – că să ne comparăm doar cu vecinii)
  3.  Că să fie siguri că își recuperează banii cei care te împrumută îți pun și condițîi economice sau de politică ( în 2010 FMI și CE au împrumutat România – dar noi am tăiat salariile și pensiile, am mărit TVA, am blocat Investiții și am distrus destine
  4.  Țările cu politicieni inteligenți și responsabili fac imprumuri că să construiască infrastructură ( autostrăzi, aeroporturi, zone industriale, spitale, școli etc) / din 2017 România a împrumutat bani că să îi cheltuie pe pensii, salarii, primari și alte investiții “politice” / tripletă Dragnea – Valcov- Teodorovici a distrus Bugetul fără măcar să obțînă beneficii politice / acesta este semnul iresponsabilitatii
  5.  Banii împrumutați au fost dați pentru consum / problema gravă este că acest “consum” nu a fost făcut pe produse românești ( pentru că nimeni nu a sprijinit producătorii români) ci pentru alimente din Turcia, mașini din Germania, electronice din China, piese din Polonia și Ungaria, vacanțe în Grecia și Bulgaria / în acest fel toți banii au ieșit imediat din țară ( deficitul balanței comerciale arată că în 2018 am importat produse cu o valoare de 15 miliarde de euro mai mult decât am exportat produse românești)
  6.  Pentru a astupă aceste găuri făcute chiar de el prin politicile și promisiunile populiste Ministrul Teodorovici a anunțat acum tăieri de la Transporturi, Educație și Sănătate – adică exact sectoarele care produc dezvoltarea societății ( fără să mai pomenesc că actualul Guvern este la Putere pentru că în 2016 am promis că vom avea priorități Infrastructură, Sănătatea și Educația)
  7.  Guvernele viitoare pot să promita că fac investiții – dar în primul rând vor trebui să plătească datoriile și să mărească taxele și impozitele – adică vor sugruma dezvoltarea economică a țării pe modelul din 2010-2011
  8.  Cetățenii și firmele care plătesc taxe și impozite așteaptă în mod legitim să primească în schimb Infrastructură și servicii publice mult mai bune / dacă le spui că vrei banii să plătești datorii impactul social și economic nu poate fi decât negativ – de respingere
  9.  Aceste deficite sunt întotdeauna plătite, în final, de oamenii cu venituri reduse și de firmele medii și mijlocii / multinaționalele și cei bogați vor trece ușor ( că și în 2010) peste criză având resurse externe de finanțare
  10.  România se va întoarce la anul 2010 – un deceniu pierdut , o lecție din care nu am învățat nimic , încă o generație irosită

Vom avea o rectificare bugetară NEGATIVĂ , bazată pe date și previziuni FALSE / măsurile disperate și aberante propuse de Ministerul de Finanțe vor avea efectul unei “frecții la picior de lemn” pentru Buget însă vor accentua instabilitatea și impredictibilitatea care au făcut atât de mult rău în ultimii 3 ani / populismul și politicianismul iresponsabil al celor care au în grijă “banul public” nu mai pot fi schimbate la timp/ lipsa de gândire strategică și absența oricărei analize profesioniste care să preceadă și să fundamenteze măsurile propuse s-au impus că reguli de funcționare – chiar dacă toți știu că sunt greșite / prețul pentru noi toți va fi cel puțîn la fel de dureros că în 2010 – 2011 / cel mai probabil însă vom avea că și Grecia ( ale cărei greșeli, minciuni și falsuri le repetăm “la indigo” în aceste zile ) un deceniu pierdut , o generație irosită și o notă de plata pe care ne va fi imposibil să o achităm!

Sunt OBLIGAT să scriu acum despre ceea ce eu consider, pe termen mediu și lung, cea mai dificilă problema a guvernării României : BANII publici ( bugetul , politică fiscală, taxe și impozite, salariile și pensiile din sectorul public, deficitul bugetar, de cont curent și comercial, gradul de îndatorare al țării și nivelul dobânzilor plătite, resursele pentru imvestitii șamd )! Chiar dacă acum nu va da nimeni atenție acestei probleme preferând ( că în 2008-09 să considerăm că “lasă că se rezolva cumva” ) – foarte curând vom fi forțați să ne răzgândim – mult prea târziu, mult prea dureros!

Este absolut normal și natural că, în această perioada a cumplitei tragedii umane de la Caracal și al spectacolului sinistru al incompetenței criminale dovedite cu ocazia intervenției reprezentanților Statului- atenția publică să fie focalizată spre aceste teme extrem de grave ale societății !

Însă va dau o veste proastă : indiferent cine va fi la guvernare în viitor ( incompetenții de acum , “hienele politice” care profită cinic de moartea unor nevinovați că să ia din nou guvernarea că în Noiembrie 2015, sau poate oameni politici serioși și profesioniști) – nimeni nu va putea realiza reforma radicală a administrației publice din România fără bani – în timpul unei crize bugetare și economice! Doar populiștii și demagogii vor câștigă capital politic din suferință, frustrarea și disperarea oamenilor!”,scrie Victor Ponta pe Facebook

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.