Adina Florea nu scapă. Ajunge la Tribunal. Plângere penală pe numele acesteia. Acuzații grave
Adina Florea nu scapă. Ajunge la Tribunal. Plângere penală pe numele acesteia. Acuzații grave
Ultima Ora Justiție Politic

Nucleară! Birchall dărâmă șandramaua SS a Adinei Florea

Ministrul Justiție, Ana Birchall, a cerut, marți, înainte de ședința CSM, că membrii CSM să țînă cont de recomandările GRECO și MCV în privința Secției Speciale. CSM urmează să voteze validarea Adinei Florea că șefa a Secției Speciale (SS).

„Din punctul de vedere al ministrului Justiției și al Ministerului Justiției, după cum cunoașteți, acum ceva vreme eu am instituit un grup de lucru interministerial, la nivelul Ministerului Justiției, coordonat direct de către ministrul Justiției, prin care am încercat să aducem la aceeași masă, că și puncte de vedere, am cerut puncte de vedere atât de la instituțiile relevante din sistemul judiciar, cât și a asociațiilor profesionale, și această analiză a cuprins recomandările GRECO, MCV, Comisiei de la Veneția și alte recomandări venite inclusiv de la fiecare român care ne-a scris în această perioada.

După cum știți, în această perioada, se redactează următorul raport MCV, eu vineri am fost și am avut discuții tehnice la Bruxelles.

Va spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper eu, în maximum 2 săptămâni. Va spun din concluziile preliminare că sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții. Astea sunt concluziile preliminare. Eu o să fac public acest raport, o să-l pun la dispoziția opiniei publice”, a declarat Ana Birchall.

Ministrul Justiției a adăugat că, după părerea ei, Secția Specială ar trebui desființată.

Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) solicită CSM, cu puțîn timp înainte de ședința de marți, să amâne votul pentru validarea Adinei Florea că șef al Secției Speciale până când Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pronunță o decizie în dosarul în care verifică legalitatea înființării secției.

CSM se reunește marți pentru a vota, printre altele, și validarea concursului prin care Adina Florea a câștigat șefia Secției Speciale. Ședințele anterioare au fost boicotate de mai mulți membri ai CSM pentru a împiedică validarea lui Florea. Acest lucru îl solicită și AMASP.

„În cazul în care conducerea Consiliului Superior al Magistraturii nu dorește prorogarea discutării punctelor 2 și 3 de pe ordinea de zi solicităm membrilor CSM, în mod individual, să nu participe la o astfel de dezbatere având în vedere principiul supremației dreptului european și rolului lor de garant al statului de drept și al independenței justiției”, se afirmă în comunicatul AMASP.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.