Mugur Isărescu avertizează: Creșterea economică pe consum este o catastrofă pentru România
Ultima oră. Firea l-a numit pe Mugur Isărescu cetățean de onoare al Capitalei
Ultima Ora Economic Politic Social

Mugur Isărescu avertizează: Creșterea economică pe consum este o catastrofă pentru România

Creșterea economie românești a fost una ridicată în ultimii ani, dar aceasta nu este deloc sustenabilă. S-au neglijat investițiile, creșterile bazându-se exclusive pe consum. Mai mult, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunță necesitatea imediată de accelerare a reformelor structurale pentru o creştere economică sustenabilă.

România a înregistrat, în primul trimestru, a doua mare creştere economică din Uniunea Europeană (UE). Este vorba de 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Doar Ungaria a reușit o cifră mai ridicată, 5,2%, arată biroul european de statistică, Eurostat.

Isărescu a avertizat, miercuri, că avansul economiei româneşti din ultimii ani a fost susţinut puternic de consum. ”Ritmul creşterii economice a fost impresionant (…) dar a fost asociat cu creşterea importantă a consumului, în dauna investiţiilor, mai ales a celor publice”, a spus Isărescu.

Isărescu spune că în ultimii ani, deficitul extern al României a crescut. ”În ultimii ani am stricat ceea ce făcusem bun din punct de vedere al deficitului extern. Raportul de astăzi încearcă să sugereze echilibrarea sustenabilă a situaţiei, prin două componente. (…) Prima este de natură fiscală şi ne ajută să atingem MTO-ul. A doua direcţie este accelerarea reformelor structurale (…) şi este fundamentul pentru o creştere economică durabilă pentru oferta internă. (…) Susţinem o creştere realistă, care să nu se bazeze pe importuri, care nu face decât să genereze locuri de muncă în străinătate”, a mai spus Isărescu.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1,212 miliarde euro în perioada ianuarie-martie, cu 18% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate în luna mai.

Isărescu a criticat din nou 114, care a fost adoptată fără consultarea BNR, cu industria sau cu Banca Centrală Europeană (BCE).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.