Guvernul Dăncilă scumpește lumină. Motivul este halucinant
Ultima Ora Economic Politic Social

Guvernul Dăncilă scumpește lumină. Motivul este halucinant

Guvernul umblă iar la buzunarele românilor. De la 1 iulie tarifele de transport şi distribuţie a energiei electrice vor creşte. Majorarea se va regăsi în factură.

Consumatorii finali de electricitate vor plăti, în facturi, tarife mai mari pentru transportul şi distribuţia energiei electrice, potrivit noilor reglementări elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Guvernul a decis, peste capul ANRE, să legifereze un nivel mai mare a ratei reglementate de rentabilitate pentru actuala perioadă de reglementare, care a început la 1 ianuarie 2019. Nivelul RRR decis de Guvern este de 6,92%, care se aplică bazei de active reglementate, semnificativ mai mare decât nivelul actual (care a fost redus de ANRE), de 5,66% pentru activele existente şi 6,66% pentru cele noi, conform economica.net.Potrivit unui ordin ANRE publicat deja în Monitorul Oficial, costurile de capital prognozate determinate de aplicarea provederilor art. 79 alin (8) din Legea energiei electrice şi a gazeor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, se includ în veniturile liniarizate aferente celei de-a patra perioade de reglementare. Corecţiile rezultate aferente perioadei corespunzătoare din anul 2019 sunt luate în considerare la stabilirea tarifelor de distribuţie aplicabile în anul 2019, începând cu data de 1 iulie 2019.

Companiile care vor avea de câştigat de pe urma tarifelor mai mari sunt operatorul reţelei naţionale de transport Transelectrica şi cele patru companii de distribuţie: Enel, Electrica, E.On şi CEZ,. Menționăm că Transelectrica este entitate economică a statului, pe când distribuitorii sunt privați.

Companiile s-au plâns că nivelul redus al RRR afectează puternic capacitatea lor de a face investiţii în modernizarea reţelelor. Altfel spus, aceste companii nu au investiti nimic din banii lor, ci din banii luați, cu voia guvernului, de la cetățeni. Mai mult, pe distribuție nu poate exista concurență, este un serviciu de monopol natural. Întrebarea care s-a pus mereu a fost: pentru ce s-a privatizat distribuția energiei electrice dacă este monopol? Nu s-a răspuns niciodată la această întrebare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.