Exclusiv. Declarație șocantă: Iliescu trebuie să rămână în istorie ”marele criminal al României”
Ultima Ora Exclusiv Justiție Politic

Declarație șocantă: Iliescu trebuie să rămână în istorie drept ”marele criminal al României”

În România, dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 – în care fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracțiuni contra umanității – se va întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei, a decis miercuri instanța supremă, care a constatat nulitatea rechizitoriului. Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, a povestit pentru NewsTeam epopeea acestui dosar pe  care oficialitățile s-au străduit – și încă se străduiesc – să îl facă dispărut.

Pe 13 iunie 1990, sute de mineri din Valea Jiului au fost aduși la București, cu trenuri speciale, pentru a pune capăt (violent) protestelor din Piața Universității, care durau de aproape două luni.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis restituirea dosarului Mineriadei la Parchetul Militar, fiind anulate ordinele de punere sub acuzație a inculpaților, dar și toate probele din rechizitoriu.

Decizia a fost pronunțată în ședința de miercuri și a provocat un val de nemulțumiri în rândul părților civile din dosar, care au calificat-o drept „injustiție”.

 Exclusiv. Declarație șocantă: Iliescu trebuie să rămână în istorie ”marele criminal al României”

”Sunt două dosare, cel al Revoluției și cel al Mineriadei. Până în 2007 ele au fost la Parchetul Militar. Printr-o decizie CCR au fost luate de acolo și date procurorilor civili. Au ajuns pe mâna unui bețiv notoriu, scrie așa cum îți spun, care i-a scos de sub urmărire pe toți. În 2008, procurorul Ion Vasilache a vrut să le ardă. Am reușit să trimitem dosarul Revoluției la CEDO și așa a fost salvat. Din dosarul Mineriadei însă au dispărut documente, au fost arse, a spus-o și Marius Oprea recent. În 2014, dosarul Revoluției a fost închis, dar a fost redeschis cel al Mineriadei. Vasilache nu a putut să îl închidă. Apoi au hotărât să plimbe iar aceste dosare, le-a trimis din nou la Parchetul Militar. Am făcut o sesizare la CCR, care le luase de la militari în 2007 și le dăduse la civili, printr-o decizie. Ce credeți că ne-au răspuns? Că trebuie să rămână la militari, încălcând astfel propria decizia CCR din 2007. Este uluitor! Subliniez că în tot acest timp s-a încercat o închidere mascată a acestui dosar al Mineriadei. Pe cel al Revoluției nu puteau, pentru că era sub vizorul CEDO. În acest moment, cu dovezile care există deja, în maximum 6 luni el ar trebui să fie gata pentru a fi trimis la Instanță. Iliescu trebuie să rămână marele criminal al României, nu marele președinte. Nu a fost nici un mare președinte”, ne-a spus Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie din București.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.