Bombă. Viorica Dăncilă demisionează de la Guvern și din PSD. Planul de ultimă oră al premierului. Baronii sunt terminați
Ultima Ora Politic

Dăncilă, cu tupeu: Se vrea la Cotroceni, susținută de ALDE și Pro România

PSD a votat în CEx să meargă cu un candidat propriu la alegerile prezidențiale din noiembrie. Viorica Dăncilă vrea însă  să fie susținută și de ALDE împreună cu Pro România, chiar dacă acestea înclină spre altă opțiune.

Partidul Social Democrat va avea candidat propriu la alegerile prezidențiale din noiembrie. Decizia a fost votată în Comitetul Executiv al partidului, luni după amiază.

PSD își dorește însă susținerea ALDE și a Pro România.

ALDE avertizase PSD, prin vocea lui Varujan Vosganian, că relațiile din coaliție se vor răci, dacă candidatul comun nu va fi Călin Popescu Tăriceanu.

”Sondajele pe care le avem arată că singurul candidat bine poziționat și cu șanse reale să câștige e Tăriceanu. Dacă PSD ignoră rezultatul sondajelor și încalcă înțelegerile cu ALDE, va trebui să discutăm serios despre viitorul coaliției”, a declarat luni Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE.

El a făcut declarația la finalul unei ședințe ALDE în care mai mulți membri i-ar fi cerut lui Tăriceanu să candideze la prezidențiale.

”În PSD văd că se fac multe nominalizări, unele anecdotice, altele bazate pe ambiții personale. PSD are toată libertatea să-și aleagă propriul candidat, mi-aș dori ca această libertate să aibă drept constrângere înțelegerea cu ALDE”, a mai spus Vosganian.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, cel mai bine plasat politician PSD în sondajele de încredere, dă de înțeles că s-ar putea înscrie în cursa pentru Cotroceni. „Nu ar fi inteligent și corect față de colegi să spun acum da sau nu, vin la toate ședințele CEX, singurii care pot decide sunt membrii PSD, mi-aș dori o discuție cu ei”, a spus Firea.

„Vestea bună este că PSD are de unde să aleagă. Vestea proastă este că trece timpul, zilele se scurg, trebuie să recuperăm acest timp pierdut. Celelalte partide au candidați desemnați. Oamenii de stânga din această țară trebuie să fie reprezentați, să nu facem figurație, să bifăm alegerile, ci să ne dorim să câștigăm. Sunt unul dintre membrii PSD care își dorește să câștigăm alegerile prezidențiale”, a spus Gabriela Firea.

Scorul pesediștilor analizați în sondajul intern al partidului este dezastruos.

Potrivit sondajului intern comandat de PSD, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Mihai Fifor au obţinut procente cât marja de eroare (3%). Eugen Teodorovici abia a atins 5%, în timp ce Viorica Dăncilă se situează între 9-11%, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

Surpriza sondajului e că prezidenţiabilul PSD, oricare ar fi el, nu prinde turul doi. Dintre toţi candidaţii la prezidenţiale testaţi de PSD, în mod ironic, cel mai bun scor l-a obţinut rubrica „altul”: 30%, fără a fi indicată o persoană anume care să înglobeze cerinţele electoratului.

Pe lângă sondajul dedicat exclusiv candidaţilor la Cotroceni, PSD a mai testat, într-un alt sondaj, încrederea în personalităţile partidului. Potrivit surselor citate, Gabriela Firea conduce în clasamentul încrederii cu un procent de peste 30%, fiind urmată de Viorică Dăncilă, care atinge 20%, scorul partidului.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.