https://newsteam.ro/ultima-ora/coruptia-generalizata-in-ue-obstructioneaza-drumul-lui-kovesi-catre-parchetul-european/05/04/2019/
Uluitor. Ce salariu va primi Kovesi la șefia Parchetul European
Ultima Ora Justiție Politic

Corupția generalizată în UE obstrucționează drumul lui Kovesi către Parchetul European

Publicația Financial Times scrie că „modul în care România o tratează pe Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA a divizat Europa și a întors instituțiile de la Bruxelles una împotriva celeilalte”.

Într-un articol intitulat „Procurorul persecutat”, Financial Times observă că „acțiunile legale luate de autoritățile de la București contra Laurei Codruța Kovesi, pe acuzații de corupție și abuz în serviciu, au ajuns să influențeze Bruxellesul”.

Parlamentul European vrea ca fosta șefă a DNA să devină procuror-șef al Parchetului European, însă Consiliul UE, preocupat ca țările să nu se implice una în treburile interne ale celeilalte, ar prefera să nu fie Kovesi cea care ocupă această funcție.

„Cele două instituții s-au ciocnit dramatic joi, când Parlamentul European a acuzat guvernele că se fac că nu văd modul în care Kovesi este tratată în România și că ignoră deteriorarea statului de drept în România, chiar în momentul în care România deține președinția Consiliului UE”, scrie Financial Times.

Cazul fostei șefe DNA a luat o cotitură urâtă săptămâna trecută, când Secția specială pentru anchetarea magistraților a decis să o plaseze pe Kovesi sub control judiciar, împiedicând-o să părăsească țara sau să stea de vorbă cu presa, ceea ce a motivat susținătorii ei din Parlamentul European, care vor să se asigure că fosta șefă a DNA va ocupa funcția de procuror-șef european.

„Ne dorim o activistă care să ancheteze infractorii. Însă nimeni din Consiliu nu are curajul să aleagă o adevărată luptătoare anticorupție. Nu ne vom lăsa presați să alegem candidatul greșit pentru această funcție”, a acuzat europarlamentara olandeză Judith Sargentini.

Pe de altă parte, statele membre UE spun că nu vor să se implice în treburile interne ale altui stat, oricât de mult ar îngreuna acest lucru relația lor cu Parlamentul European. În cele trei runde de negocieri cu europarlamentarii, Consiliul a rămas ferm pe poziții în susținerea candidatului francez Jean-François Bohnert.

Menționăm că mai multe state europene, în special din Sud și din Estul Europei

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii