Politicienii nu vor să spună cum au cheltuit 100 de milioane de euro! ANAF cere socoteală! 1
Ultima Ora Economic Justiție Politic Social

Politicienii nu vor să spună cum au cheltuit 100 de milioane de euro! ANAF cere socoteală!

Peste o sută de milioane de lei au ajuns să încaseze partidele parlamentare din subvenție în 2018, iar obligația lor este să își depună în fiecare an bilanțul până la 30 aprilie. PSD, ALDE și USR au încălcat însă cu aproape trei luni acest termen stabilit prin lege, scrie europalibera.org.

„Formațiunile parlamentare care nu au depus la Autoritatea Electorală Permanentă dovada depunerii bilanțului la Agenția Națională de Administrare Fiscală sunt Partidul Social Democrat, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților și Uniunea Salvați România”, se arată într-un răspuns pentru Europa Liberă de la AEP.

Obligația legală pentru partide este ca până la 30 aprilie să depună bilanțul pentru anul anterior, pentru ca ANAF și AEP să verifice documentele prezentate. Numai că unele partide ignoră această obligație legală și întârzie cu depunerea actelor.

Partidele parlamentare primesc de anul trecut o subvenție majorată consistent,care reprezintă bani publici. PSD a ajuns anul trecut să aibă o subvenție de aproape 100 de milioane de lei, în timp ce USR a primit peste 13 milioane de lei, iar cei de la ALDE peste 9,6 milioane de lei. Subvenția este dată în funcție de performanța electorală a acestor partide.

La aproape trei luni de la termenul limită, PSD și ALDE nu au depus acest bilanț. Cei din USR susțin că au depus documentele pe 11 iulie și că nu apar încă înregistrate. Cu toate acestea și ei au o întârziere de aproape două luni și jumătate.

„Nu s-a depus bilanțul. O să îl depunem, probabil vom lua amendă. Bilanțul este aproape gata la sfârșitul săptămânii”, a declarat noul trezorier al PSD, Ștefan Mihu,pentru Europa Liberă. Acesta a primit această responsabilitate în luna iulie, în cadrul Comitetului Executiv de la Vila Lac.​

Social-democrații au blocat la începutul acestui an controlul AEP pentru anul 2018, susținând că acesta nu are loc simultan cu cel al Curții de Conturi. Activitatea fostului trezorier PSD, Mircea Drăghici, este și parte a unui dosar penal deschis de DNA, din cauza modului în care a fost cheltuită subvenția partidului. Procurorii îl acuză pe Drăghici de delapidare și folosirea subvențiilor în alte scopuri, după ce cu banii partidului și-ar fi cumpărat o casă și o mașină de lux.

„Inculpatul ar fi beneficiat de suma de 380.000 de euro, prin care s-ar fi acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, este poziția DNA.

Procurorii afirmă că a fost rezilitat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare, după declanșarea controlului de către AEP.

Numai că și controlul a fost blocat la scurt timp după ce a început, la solicitarea trezorierului PSD. Autoritatea Electorală Permanentă a programat pentru luna august un nou control la PSD, iar legea a fost modificată, în sensul că nu mai este obligatoriu ca verificarea să aibă loc împreună cu Curtea de Conturi.

Mircea Drăghici a afirmat mereu că este nevinovat, dar el a fost schimbat după alegerile europarlamantare din funcția de trezorier al PSD. El este cel care trebuia să depună bilanțul până la 30 aprilie, dar nu a făcut nici acest lucru.

Potrivit ultimului bilanț depus la ANAF, PSD avea datorii la 31 decembrie 2017 de peste 21,5 milioane de lei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.