Atac la Iohannis. Ministrul Toader ia sub control personal ”Poliția magistraților”
Ultima Ora Justiție Politic Social

Atac la Iohannis. Ministrul Toader ia sub control personal ”Poliția magistraților”

O ordonanță de urgență pregătită de ministerul Justiției intenționează să scoată Secția specială de investigare a magistraților de sub autoritatea procurorului general al României, și, prin aceasta, de sub autoritatea președintelui României.

Documentul prevede modificări privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, dar şi la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară sau 317/2004 privind CSM. OUG pe Legile justiţiei, pregătită de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, conţine şi o modificare care priveşte numirea în funcţie a procurorilor de rang înalt. Una dintre cele mai importante modificări vizează stabilirea independenţei noii Secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor faţă de autoritatea procurorului general, arată adevarul.ro

„Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii face ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”, se arată în proiect.

La articolul 88, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:

„(6) Ori de câte ori codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.”

Această prevedere scoate practic Secţia pentru investigarea magistraţilor de sub autoritatea procurorului general al României, care acum are dreptul de a infirma actele pe care le consideră nelegale sau netemeinice.

Menționăm că Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie a fost criticată în repetate rânduri, pe plan intern și extern, pe motiv că ar fi un instrument politic de intimidare a magistraților. Ultimul scandal este cel legat de dosarul ”Kovesi”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.