SUA, planuri pentru desfășurarea a 120.000 de soldați în Orient în cazul unui atac al Iranului
Ultima Ora Externe Politic Social

SUA, planuri pentru desfășurarea a 120.000 de soldați în Orient în cazul unui atac al Iranului

Casa Albă examinează planuri militare potrivit cărora în Orientul Mijlociu ar putea fi desfăşuraţi 120.000 de militari în cazul în care Iranul ar ataca forţe americane sau ar intensifica activitatea în domeniul armelor nucleare.

Potrivit New York Times, care citează oficiali ai administraţiei sub rezerva anonimatului, ministrul american al Apărării Patrick Shanahan a prezentat planurile revizuite la o reuniune, joi, la care au participat consilierul pentru securitatea naţională John Bolton şi alţi responsabili din domeniul securităţii naţionale.

Planurile nu includ o invazie terestră în Iran, care ar necesita un număr mai mare de trupe. Totuşi, numărul de soldaţi se apropie de cel al forţei desfăşurate de către administraţia George W. Bush în 2003 pentru a invada Irakul. Informaţiile au fost publicate pe fondul unei creşteri a tensiunilor dintre SUA şi Iran, care a început când Washingtonul şi-a anunţat retragerea, anul trecut, din acordul nuclear internaţional ce are ca obiectiv să împiedice Teheranul să construiască o bombă nucleară, în schimbul unei diminuări a sancţiunilor economice. Ce este cu acest Iran?…

SUA, planuri pentru desfășurarea a 120.000 de soldați în Orient în cazul unui atac al Iranului 1

SUA, planuri pentru desfășurarea a 120.000 de soldați în Orient în cazul unui atac al Iranului 2

Speciliști în geopolitică ne-au explicat că miza este mult mai înaltă şi mai pragmatică decât simplul raport de forţe în Europa: lumea occidentală depinde energetic de Iran. Nu numai din punct de vedere al petrolului, care e pe cale de dispariţie, ci şi al importantelor resurse de gaze naturale.Asistăm la pregătirile, de o parte și alta, pentru atacarea Iranului.

Planul invaziei este pregătiti din 2011

Al treilea război mondial bate la ușă. Deveselu, punct cheie în proiectul lui Donald Trump de a ataca Iranul

Planul invaziei era pregătit încă de la începutul anului 2011 la nivel tactic şi propagandistic. Motivul era refuzul acestei ţări de a renunţa la programul nuclear propriu, despre care se băniueşte că se dezvoltă şi pe direcţie militară, nu numai civilă. În replică, liderii iranieni au anunţat că au deja rachete capabile să lovească obiective din Turcia, Bulgaria sau România, aliaţi ai SUA. Rostul scutului de la Deveselu este exact cel de a proteja Europa de această ameninţare iraniană. Robert Baer, un fost sef al CIA, a declarat, la vremea respectivă, că există un plan strategic în acest sensul atacării Iranului. Este foarte posibil ca, în prima fază, Israelul să bombardeze capacităţile nucleare iraniene. Drept răspuns, Iranul ar putea bloca prin minare strâmtoarea prin care trece zilnic 35% din producţia de petrol a lumii. Armata aliată va încerca să prevină această blocare, lucru care va declanşa un război al Iranului cu toată lumea. 

Iranul este cea mai mare putere militară din zona islamică 

SUA, planuri pentru desfășurarea a 120.000 de soldați în Orient în cazul unui atac al Iranului 3

Iranul este cea mai mare putere militară între toate statele islamice ale lumii, întrecând Pakistanul şi Egiptul. Armata iraniană are 500.000 de combatanţi dintre care se remarcă trupele de elită ‘Gardienii Revoluţiei’, dispuse la graniţa de nord-vest a Iranului, înspre Turcia. Aliaţii presupun că iranienii au dispus în această zonă lansatoare de rachete antiaeriene S-300 și S-400, cumpărate de la ruşi, deosebit de eficiente. Scopul lor este să doboare avioanele F-16 care ar urma să atace Iranul dinspre Vest.

Iranienii dispun de 300 de avioane de vânătoare şi bombardament. Tipurile de avioane deţinute de puterea de la Teheran sunt de producţie americană – F4, F5, F14, primite pe vremea când erau aliaţi SUA -, rusească, MIG 29, şi locală, Saegheh, care pot atinge ţinte de până la 3.000 de kilometri fără să aibă nevoie de realimentare, spun oficialii iranieni. Rusia, care iniţial a declarat că nu va vinde Iranului decât arme de apărare, şi-a revizuit atitudinea şi şi-a declinat dreptul de a vinde avioane de vânătoare-bombardament de ultimă generaţiie oricui, inclusiv iranienilor. Iranul şi-a dezvoltat în ultimii ani industria de rachete, dintre care cea mai periculoasă este în acest moment Shahab-3, capabilă să atingă ţinte de pe teritoriul Turciei, Bulgariei şi României – aliaţii Statelor Unite.

Al treilea război mondial bate la ușă. Deveselu, punct cheie în proiectul lui Donald Trump de a ataca Iranul

Acum este în pregătire, din câte ştiu serviciile secrete occidentale, o rachetă de tip Sejil 2 care va putea lovi statele din ocidentul european, chiar şi Anglia. Deţin, de asemenea, rachete moderne de tip Club-K, cu raza de acţiune de 200 de kilometric, cele mai temute arme de pe piaţă la ora actuală. Sunt ascunse în containere comune, care pot fi transportate pe orice camion sau navă comercială şi pot distruge un protavion de la 200 de kilometri distanţă. Deţin, de asemenea, rachete sol-aer proprii de tip Quaem. Iranienii au testat cu succes şi o rachetă purtătoare de satelit, de tip Kavoshgar 3.

SUA, Israel şi aliaţii vor ataca dinspre nord-vest şi sud 

Al treilea război mondial bate la ușă. Deveselu, punct cheie în proiectul lui Donald Trump de a ataca Iranul

Statele Unite pregătesc asaltul contra Iranului, dinspre sud, adică golful Persic, cu o flotă de 12 nave, în frunte cu portavionul ‘Harry Truman’.  Doar această navă cu propulsie nucleară transportă 85 de avioane de luptă (F-14, F-18 Harrier, EA-6B) şi 6.000 de soldaţi. De asemenea, 60 de avioane de tip F-16 se antrenează să atace Iranul dinspre nord-vest. Pentru a pregăti confruntarea, Israelul a cumpărat 90 de avioane F-16 şi 5.000 de bombe inteligente, de la americani. 

Au fost desfăşurate sisteme americane antirachetă în tot orientul apropiat, pentru a proteja aliaţii de eventualele atacuri iraniene. Armata americană va testa cu ocazia acestui război un nou tip de puşcă de asalt, XM25, care foloseşte cartuşe ‘inteligente’. Militarii americani vor fi capabili să neutralizeze chiar şi lunetişti inamici, ascunşi în tranşee, evitând astfel folosirea bombardamentelor care pot duce la numeroase victime colaterale.

Oricum, acesta ar fi începutul celui de-al treilea război mondial…

Al treilea război mondial bate la ușă. Deveselu, punct cheie în proiectul lui Donald Trump de a ataca Iranul

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii