Adrian Năstase nu poate face politică până în 2022. Ce a căutat la Viorica Dăncilă? 1
Ultima Ora Justiție Politic Social

Adrian Năstase nu poate face politică până în 2022. Ce a căutat la Viorica Dăncilă?

Întâlnirea de la Palatul Victoria a Vioricăi Dăncilă cu Adrian Năstase este un semn că PSD a luat în serios oferta pe care fostul lider al social-democraților a lansat-o pe blog. Un grup de sprijin, alături de Octav Cozmâncă, pentru a ajuta partidul aflat în criză.

Adrian Năstase nu poate face politică până în 2022. Ce a căutat la Viorica Dăcncilă?

Adrian Năstase nu a dispărut din viața publică după ce și-a ispășit cele două pedepse cu închisoarea. A dispărut doar din prim-planul politicii, scrie europalibera.org.

Năstase conduce o fundație care se numără între cele aflate în patrimoniul Academiei Române. Fundația Titulescu primește bani publici și sponsorizări de la industria pharma, pe care însuși fostul premier le prezintă pe blogul său. Fundația Titulescu organizează serate la care participă dioplomați exersați în perioada comunistă, academicieni și unde discursul anti-Bruxelles în privința statului de drept sau apropierea de Rusia sunt notele de fundal.

Adrian Năstase scrie cărți, la lansarea cărora vorbește președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, cel pe care l-a recomandat social-democraților pentru postul de candidat la Președinția României. Și după înfrângerea PSD la alegerile de duminică, Năstase pleda pentru un candidat PSD provenit „din societatea civilă”.

Cărțile lui Năstase din ultima vreme, asemenea celor pe care le-a mai semnat, sunt culegeri de documente, stenograme de la ședințe la care a participat sau de cartografie, cu hărți din colecția sa.

Fostul premier e același proprietar al blocului din Zambaccian, cu câte un apartament pentru fiecare dintre fiii săi pe fiecare etaj. Este clădirea cu parcare subterană, cu o colecție impresionantă de mașini a care au fost văzute defilând în noaptea în care fularul Burberry a intrat în vulgata populară. Zambaccian este blocul pentru care nu a putut justifica termopanele și despre care rechizitoriul din dosar arăta că soția sa, pe când el era premier, făcea cumpărături cu bani cash de zeci de mii de euro într-una dintre vizitele sale din China, țara care, în vremea lui Năstase premier și lider PSD, era considerată o țintă a politicii externe.

Adrian Năstase dispăruse din politică, însă fiul său cel mic a devenit membru PSD și a căpătat post de expert la Parlamentul European, împreună cu prietena sa, angajați la cabinetele membrilor PSD.

Adrian Năstase nu a cunoscut uitarea în PSD. A fost menționat mereu ca artizan al integrării României la UE, în mandatul său, dintre 2001 și 2004, fiind negociate cele mai multe capitole pentru aderare, dintre care cel privind Justiția și granițele rămânând deschis. A fost negociat de următoarea guvernare și a inclus MCV și neadmiterea României în spațiul Schengen.

Există o problemă în discuția dintre Năstase și Dăncilă. Odată cu condamnarea sa la închisoare pentru dosarele Zambaccian și Trofeul calității, fostul președinte al PSD a pierdut dreptul de a alege și de a fi ales „în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat”. Până în 2022. Cum nu are drept de vot, nici membru al vreunui partid nu poate fi.

În aceste condiții, rolul pe care Năstase l-ar putea avea în gestionarea crizei istorice pe care o traversează PSD este neclar. Sprijinul de care vorbea fostul lider al PSD s-ar putea concretiza, eventual, în analize politice, consultanță sau conferințe.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.