România a luat țeapă la ”cel mai puternic laser din lume”: Măgurele
Ultima Ora Economic Politic Social Știință și Tehnologie

România a luat țeapă la ”cel mai puternic laser din lume” de la Măgurele

Probleme cu Laserul de la Măgurele. Instalarea sistemului de fascicul luminos gamma de la Laserul de la Măgurele, pe care italienii de la consorţiul european EuroGammaS (EGS) trebuiau să o facă, se judecă în prezent în judeţul Ilfov. Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, a declarat pentru HotNews.ro că încă din luna noiembrie a fost reziliat contractul cu italienii care trebuiau să furnizeze echipamentul şi nu poate face nimic cu privire la această situaţie pentru că este o problemă juridică, scrie hotnews.ro.

„Este reziliat contractul din noiembrie şi există un proces între EuroGamma şi IFIN – HH. Procesul se judecă în judeţul Ilfov. Se judecă în România pentru că aşa a fost stipulat în contract. Partea română a reziliat contractul. Acum aşteptăm soluţia judecătorească. Noi nu ne putem implica în niciun fel pentru că este vorba de un contract comercial care intră pe drept civil. În faza în care s-a ajuns este o problemă juridică”, a spus Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării.

Acesta nu ştie ce-o să se întâmple cu toate că s-a întâlnit de mai multe ori cu comisarul european Corina Creţu pentru a găsi soluţii pentru deblocarea situaţiei. „Să ştiţi că situaţia este destul de complicată. Nici noi nu ştim ce-o să se întâmple, pentru că depinde de hotărârea judecătorească. Nu vă pot spune ce se poate întâmpla. În momentul ăsta nu ştiu exact să vă spun dacă mai există acestă cale amiabilă de rezolvare din punct de vedere juridic. E blocat în momentul de faţă, cu posibilitatea deblocării pe cale juridică”, a mai spus Nicolae Hurduc.

Într-un comunicat postat pe site-ul http://www.eli-np.ro, reprezentanţii părţii române susţin că EuroGammaS (EGS) a acumulat întârzieri semnificative şi a refuzat să instaleze sistemul de fascicul gamma în clădirea pusă la dispoziţie.”Maniera deficitară de realizare a Contractului, de către EGS, prin acumularea de întârzieri semnificative și refuzul de instalare a sistemului în clădirea ai cărui parametri și configurație au fost în mod explicit asumați contractual de către Asociere, a atras, într-o etapă inițială, sancționarea acesteia, de către beneficiarul IFIN-HH, cu aplicarea de penalități de întârziere în valoare de peste 3 mil. Euro. Neîndeplinirea în ultimii doi ani, de către Asocierea EuroGammaS, a unei multitudini de obligații contractuale esențiale și persistența în refuzul de executare a contractului, a generat încetarea acestuia de către IFIN-HH din culpa Asocierii, în luna noiembrie 2018″, se arată în comunicat.

„IFIN-HH a întreprins demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului cauzat de Asocierea EGS prin neexecutarea contractului. Asocierea EuroGammaS a contestat în justiție aceste demersuri”, mai arată aceeaşi sursă.

Pe de altă parte, la sfârşitul lunii noiembrie, comisarul Corina Creţu a dat un comunicat de presă în care arăta îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la întârzierile de la Laserul de la Măgurele şi a spus atunci că e necesară găsirea unei soluţii cât mai rapide de către autorităţile române şi contractorul selectat de acestea pentru implementarea fazei a doua a proiectului. Asta pentru a avea garanţia că proiectul ELI-NP va fi finalizat în cadrul perioadei de programare 2014 – 2020.

„Încurajez părţile implicate să încerce să ajungă rapid la un compromis, pentru a putea finaliza acest proiect în actualul exerciţiu bugetar. Este important, atât pentru Ministerul Cercetării şi Inovării, precum şi pentru comunitatea cercetătorilor din România, să evite o situaţie care, dincolo de pierderile financiare, ar afecta inclusiv credibilitatea şi reputaţia cercetătorilor români. În acest sens, le propun tuturor părţilor implicate în derularea proiectului ELI să avem o discuţie la nivel înalt, de data aceasta la Bruxelles, împreună cu colegul meu, Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, pentru a face o nouă încercare de a ieşi din acest impas. Proiectul laserului de la Măgurele este un proiect fanion nu doar pentru România, ci şi pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană”, a declara comisarul european Corina Creţu.

Cu toate că rezilierea contractului cu italienii a avut loc la mijlocul lunii noiembrie 2018, în luna decembrie 2018, ministrul Nicolae Hurduc declara că există posibilitatea ca partea română să schimbe partenerul şi să cumpere acelaşi echipament de la altcineva. Ministrul nu a spus nimic despre vreun proces între partea română şi cea italiană.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.