Un sector din secția de Terapie Intensivă a fost închis după ce 4 pacienți au murit în urma infecțiilor
Ultima Ora Sănătate Social

Pintea spune că nu are bani pentru pacienți, dar jumătate din bugetul pe Sănătate ocolește, an de an, bolnavii – are alte destinații

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că bugetul alocat Sănătăţii pentru acest an a ajuns la aproape 5% din PIB şi a afirmat că „va face mult bine pacienţilor din România”. Declarația a venit în contextul în care Bugetul de stat pe 2019, conceput și lăudat de PSD, a fost criticat și trimis la CCR de către președintele Klaus Iohannis.

Potrivit ministrului Pintea, finanţarea din acest an va permite continuarea proiectelor demarate în anii anteriori, dar şi demararea unor noi proiecte şi programe menite să îmbunătăţească serviciile medicale de care beneficiază populaţia.

Care sunt realizările? În aceste momente se derulează scandalul decedaților din cauza infecțiilor nozocomiale din Spitalul ”Marius Nasta”. Mai este nevoie să vorbim despre zecile decese din cuza gripei – în secolul XXI, într-o țară europeană? Sau, cazul ”Colectiv”? Sau cazul ”Hexifarma”? Ex-ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus în 2016 că 80% din spitalele românești ar trebui dărâmate. Cele mai multe sunt infectate cu bacilli foarte periculoși pentru pacienți. Asemena unități sanitare trebuie dărâmate, conform uzanțelor internaționale, pentru a nu omorî pacienții – exact ceea ce se întâmplă la noi. Altele unități sunt șubrede, se dărâmă la cutremur.

Una peste alte, sistemul sanitar din România este o adevărată catastrofă națională! Să fie din lipsă de bani? Bugetul CNAS pe anul 2017, de pildă,  a fost de 29.239,1  miliarde de lei, adică 6,5 miliarde euro. Separat, bugetul Ministerului Sănătății a fost de 1,75 miliarde euro. Deci, în total sistemul de sănătate a primit în anul 2017 fix 8,25 miliarde euro. Datele sunt oficiale.

Principalele cheltuieli au fost: pe medicamente compensate: 1,6 miliarde de euro; pe spitale: 2,35 miliarde euro; pe ”transferuri între unități ale adminsitrațiie publice”: 0, 816 miliarde euro; ”cheltuieli pentru asigurări sociale de sănătate”: 0,4 miliarde euro etc.

Concret, doar jumătate din bugetul pe sănătate merge pe actul medical în sine, adică la pacientul invocat de ministrul Pintea. Restul, se pierde în stufărișul de rubrici și rubricuțe ale bugetului, nu merge la ”pacient”.

Menționăm că bugetul a fost mai mare în 2018 față de 2017. Și crește, iată, an de an.

În aceste condiții sistemul sanitar românesc duce lipsă de personal medical, de medicamente și de spitale. Nivelul actului medical este execrabil. Bolnavii sunt omorâți în spitale de infecții nozocomiale și nimeni nu face nimic… din lipsă de bani. Păi, unde s-au dus 8,25 miliarde de euro?

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.