Un miner a ajuns în comă după ce a fost surprinsă de o surpare de siloz
Ultima Ora Economic Exclusiv Politic

ULUITOR: GUVERNUL TREBUIE SĂ REANGAJEZE MINERII DIN VALEA JIULUI PE CARE I-A CONCEDIAT AIUREA ANUL TRECUT

Cei aproape 1.600 de angajaţi de la minele Lupeni şi Lonea, din Valea Jiului, îşi vor continua activitatea şi după 31 decembrie 2018. Aceasta deoarece cele două abataje nu se vor mai închide. Un studiu făcut recent de specialişti polonezi trimiși în România de Comisia Europeană arată că abandonarea celor două mine ar reprezenta un pericol pentru localitățile din zonă. În acest context, minele cu prician au început să facă reangajări.

ULUITOR: GUVERNUL TREBUIE SĂ REANGAJEZE MINERII DIN VALEA JIULUI PE CARE I-A CONCEDIAT AIUREA ANUL TRECUT

Conform programului guvernamental privind Valea Jiului, până în anul 2024 trebuie închise toate minele din acest bazin minier. Nu a explicat nimeni niciodată de ce ”trebuie”. În fine, anul acesta trebuiau închise minele Lupeni și Lonea. Ca atare, Guvernul a început să concedieze, anul trecut, minerii.

Dar a intrat pe fir Comisia Europeană, care ne-a umilit. A trimis o echipă ce specialiști din Polinia – pentru că românii se pare că nu mai au specialiști, sau Guvernul nu îi mai consultă – ca să vadă ce se întâmplă în Valea Jiului.

Iar polonezii au spus că rezervele deschise de huilă de la minele Lupeni şi Lonea trebuie exploatate până la epuizare, pentru punerea în siguranţă a galeriilor. Aşa că cele două mine nu îşi încetează activitatea anul acesta, aşa cum era prevăzut la nivelul Guvernului României.

Preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, explică modul în care s-a ajuns la această soluţie de ultim moment.

Darius Câmpean: Institutul polonez – care a fost desemnat de către Comisia Europeană să realizeze acel studiu, care să arate modul în care trăiesc închise cele două mine – a elaborat un material preliminar care la partea de concluzii arată clar că activitatea cu producţie la Lupeni şi la Lonea trebuie să continue, până la epuizare, aşa cum spune legislaţia, din motive de securitate, în primul rând.

Datele preliminare ale acestui studiu au fost înaintate Consiliului Concurenţei, pentru renotificarea Comisiei Europene, cu privire la menţinerea în exploatare a celor două mine, specialiştii urmând să determine cantitatea de cărbune care trebuie adus la suprafaţă şi durata de prelungire a activităţii.

Închiderea, fără exploatarea rezervelor deschise de huilă, ar genera probleme grave în subteran, chiar şi după încetarea activităţii în abataje – spun specialiştii. Astfel, este posibil ca în urma abandonării galeriilor, gazul grizu să declanșeze explozii de mari proporții, cu efecte dezastruoase pentru localitățile din zonă.

Ca atre, în acest moment se fac angajări la minele din Vale Jiului, acolo unde anul trecut s-au făcut concedieri…

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.