Expert Forum: România plăteşte partidelor politice una dintre cele mai mari subvenţii din UE
Ultima Ora Economic

Volumul cifrei de afaceri din comerţ a crescut cu 6,5%

Volumul cifrei de afaceri din comerţ a crescut cu 6,5%

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primele şase luni ale acestui an, ca serie brută cu 6,5% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+7,4%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,4%).

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică transmis vineri AGERPRES, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie – iunie 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, volumul cifrei de afaceri din comerţ a înregistrat o creştere cu 7,5% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,9%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,4%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,3%).

În iunie comparativ cu mai, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în iunie 2018 atât ca serie brută cu 1%, cât şi că serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1% faţă de luna precedentă.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută cu 7% cât şi că serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2018, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 1%, ca urmare a scăderilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,6%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 0,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2018, comparativ cu luna precedentă volumul cifrei de afaceri din comerţ a scăzut pe ansamblu cu 0,1%, ca urmare a scăderilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,3%). Cresteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+1,2%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,0%).

Faţă de luna iunie a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2018, comparativ cu luna iunie 2017 a înregistrat o creştere cu 7% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,4%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,8%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2018, comparativ cu luna iunie 2017, a înregistrat o creştere cu 7,9% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,1%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,1%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,1%).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.