Uluitor. Spitalul județean din Vaslui dă pacienților apă infestată cu E-coli
Sistemul de sănătate explodează. Zeci de bolnavi au ieșit la protest în fața CNAS
Ultima Ora Politic Sănătate

Viziunea PSD. „Progrese evidente în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței actului medical”

În mod evident, în ultimii doi ani și jumătate, România a făcut progrese însemnate în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței actului medical, unul dintre obiectivele declarate şi prioritare ale sistemului românesc de sănătate în Guvernarea PSD.

Începând cu luna iulie 2017, salarizarea personalului bugetar se face potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, urmare a adoptării legii-cadru, începând cu luna martie 2018, medicii beneficiază de salarii comparative cu cele acordate acestei categorii profesionale la nivelul Uniunii Europene, a afirmat deputatul PSD Bacău, Elena Hărătău.

Pe această temă, parlamentarul social-democrat a avut un dialog cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care i-a transmis că sistemul actual de salarizare a cadrelor din sănătate are la bază mai multe principii: „Principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor; principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, în contextul recunoaşterii şi recompensării performanţelor profesionale obţinute pe baza criteriilor stabilite potrivit legii şi regulamentelor proprii; principiul ierarhizării, pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate;principiul sustenabilităţii financiare, în sensul stabilirii nivelului de salarizare pentru personalul bugetar, astfel încât să se asigure respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, stabilite în condiţiile legii”.

În ceea ce privește problema ridicată de deputatul Elena Hărătău, referitoare la salarizarea cadrelor din sănătate în funcţie de performanţe, ministrul Sănătății a subliniat că „ordonatorii de credite pot acorda lunar premii de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază, aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, sub condiţia încadrării în fondurile aprobate prin buget”.

„Premiile de excelenţă se pot acorda în cursul anului personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, ţinându-se seama de evaluarea criteriilor prevăzute la art. 8 alin. (2) din legea-cadru”, a concluzionat ministrul Sănătății, în răspunsul trimis la interpelarea deputatului Elena Hărătău se transmite într-un comunicat newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.