Vizita delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Mares Britanie și Irlanda de Nord
Ultima Ora Politic

Vizita delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Marea Britanie și Irlanda de Nord

O delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, din Parlamentul României, condusă de președintele acesteia, deputatul Constantin Codreanu, a întreprins, în perioada 8-10 mai, o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

În întâlnirea cu parlamentarii britanici, membri ai All-Party Parliamentary Group (APPG), Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, partea română a solicitat o atenție sporită pentru cei circa jumătate de milion de cetățeni români care trăiesc, învață și muncesc în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în contextul Brexit. S-a pus accent pe necesitatea respectării drepturilor pe care le au cetățenii români cărora, la fel ca celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene, trebuie să li se asigure condiții clare de informare privind regimul de ședere pe teritoriul UK. În același timp, delegația parlamentară română i-a asigurat pe omologii britanici de sprijinul total în vederea cooperării pentru a oferi o campanie de informare prin intermediul autorităților României cu privire la schimbările care vor interveni oricare ar fi scenariul care va fi aplicat pentru Brexit. În altă ordine de idei, partea română și-a exprimat convingerea că și Marea Britanie, și Uniunea Europeană au nevoie de relații consolidate care să nu fie afectate de decizia de părăsire a UE.

În cadrul întrevederii cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti, au fost abordate mai multe teme de discuție, precum: mai mulți parlamentari de Diaspora; implicarea politică a românilor cu cetățenie britanică în politica internă a UK; taxele consulare și impactul acestora asupra activității reprezentanțelor diplomatice ale României; vot electronic; creşterea substanţială a fondurilor bugetare alocate Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cel puţin, la nivelul fondurilor alocate Departamentului Relaţii Interetnice destinate organizaţiilor celor 19 minorităţi naţionale din România; Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

În întâlnirea cu  Barbara Drozdowicz, Chief Executive Officer, East European Resource Centre, deputații români au apreciat eforturile reprezentanților celei mai numeroase comunități de cetățeni ai Uniunii Europene – comunitatea poloneză – de a asigura punți de legătură cu autoritățile britanice la nivel național și local. În același timp, de asistența oferită în cadrul EERC pot beneficia și cetățeni români. Delegația parlamentară a încurajat orice mod de cooperare între sectorul asociativ polonez și cel românesc din Marea Britanie în condițiile în care problemele sunt comune pentru cetățenii celor două state-membre UE.

La Primaria Londrei au avut loc discuții aplicate cu doamna Debbie Weekes-Bernard, viceprimarul Londrei pentru integrare socială, privind sprijinul în diverse domenii pentru românii din capitala UK. Dincolo de aspectele generale discutate ce vizează respectarea drepturilor cetățenilor români în contextul Brexit (aproximativ 30% dintre muncitorii din industria construcțiilor din Londra sunt români), au fost abordate câteva aspecte punctuale.

„Unul dintre elementele pe care îl consider o bună practică ce ar trebui extinsă în alte state cu concentrație mare de cetățeni români este alocarea de către Primărie a unor fonduri pentru organizarea unor campanii de informare. Partea și mai bună este că beneficiarii fondurilor sunt organizații ale sectorului civic românesc local. E un lucru pe care l-am discutat și la Roma, de exemplu, în cadrul întâlnirii cu reprezentanți ai primăriei. Un alt lucru îmbucurător este faptul că primăria Londrei are un angajat român – doamna Oana Elisabeta Pop, Citizenship and Integration Officer, Social Integration Team. Iarăși, un lucru pe care trebuie să îl invocăm ca bună practică pentru alte administrații publice locale din alte state care ar trebui să integreze români în organigrame pentru a evita costuri suplimentare legate de dublarea cu activitatea per se a unui funcționar de activitatea unui traducător. Întâlnirea din discuție vine ca un follow-up la masa rotundă la care au participat reprezentanți ai românilor din Londra și doamna viceprimar luna trecută. Este foarte important ca civicul și politicul să coopereze!”, a comunicat președintele Comisiei, Constantin Codreanu.

Un alt aspect abordat a fost solicitarea comunității românești de mutare a celei mai vechi biserici românești – Sfântul Gheorghe. Deși nu intră în atribuțiile Primăriei, ci a viitorului consiliu local pe raza căruia va fi amplasată biserica, s-a menționat importanța sprijinului pe care comunitatea îl poate obține din partea London City Hall.

Deputat Constantin Codreanu: “În cadrul unui prânz de lucru cu reprezentanți ai “Department for Exiting the European Union“, instituția responsabilă de supravegherea negocierilor privind Brexit și de stabilirea relațiilor viitoare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, mi-a fost prezentată o broșură cu informații privind “EU Settlement Scheme”. Una dintre sugestiile noastre a fost traducerea în limba română a materialului respectiv, dat fiind faptul că avem mulți români în rândul celor 500.000 care nu cunosc limba engleză, precum și diseminarea unor astfel de materiale prin intermediul reprezentanțelor noastre diplomatice, al consulilor onorifici, al ONG-urilor românești, al magazinelor cu specific românesc și al bisericilor frecventate de comunitate.

Există multă dezinformare cu privire la “settled status” și “presettled status”, precum și alte aspecte adiacente care vizează viitorul cetățenilor români în UK. Tocmai de aceea, am încurajat viguros autoritățile britanice să pună accent pe informarea românilor care își doresc un viitor în Marea Britanie, asigurându-le de disponibilitatea noastră de a face tot ce e necesar pentru a sprijini acest demers”.

Cea mai extinsă discuție a delegației a fost despre “Sclavia Moderna“ cu Cristina Gavriloc, Justice and Care NGO, Head of European Operations, Adam Fry, Modern Slavery Unit, International Team, Home Office, Tim Brotherton, Acting Head of the Pursue Strand, Home Office, Detective Superintendent, Phil Brewer, Metropolitan Police Service Specialist Crime – Vulnerability Unit, Detective Chief Superintendent, Michael Gallagher, Metropolitan Police Service Specialist Crime – Vulnerability Unit.

Aspectele abordate au variat în funcție de vasta problematică a domeniului „Modern Slavery” și a ramificațiilor acestora. Partea română s-a angajat să transmită Guvernului de la București așteptările părții britanice privind semnarea și ratificarea de către României a unei Strategii a UK privind prevenția și combaterea fenomenului „sclavie modernă”. A fost subliniată experiența pozitivă a vizitelor reciproce ale autorităților din cele două state și schimbul de experiență aferent. Parlamentarii români au invocat bunele practici în combaterea traficului de ființe umane din alte state cu mare comunități de cetățeni români din Uniunea Europeană.

Ziua Europei a fost marcată la Europe House printr-o recepție oferită de România ca țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, care a presupus și o expoziție ce a avut ca tematică Brexitul și un concert de excepție la finalul căruia s-a ascultat în picioare imnul Europei, Oda Europei a lui Beethoven, ca semn de prețuire pentru tot ceea ce înseamnă conceptul Uniunii Europene pentru o bună parte din britanici.

Vizita de lucru s-a încheiat cu o întrevedere cu reprezentanți ai unor instituții extrem de importante pentru activitatea profesională a cetățenilor români în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Dincolo de o serie întreagă de aspecte punctuale, delegația română și-a asumat transmiterea către executivul de la București a sugestiei privind repetarea experienței fericite cu detașarea unui inspector al muncii pe o perioadă de 3 luni pe teritoriul UK. În plus, invocând experiența din alte state, deputații români au sugerat motivarea cetățenilor români din Marea Britanie să activarea în cadrul GLAA și al ACAS.

Deputat Constantin Codreanu: „Îi mulțumesc Excelenței Sale, domnul Dan Mihalache, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru primirea însorită, în ciuda dușurilor londoneze care au acompaniat vizita noastră! O dovedește și această poză în care am lăsat deoparte orice protocol. Mulțumesc întregii echipe a Ambasadei pentru programul plin, interesant și util! Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord face cinste corpului diplomatic român. Mulțumesc în egală măsură Direcției Generale Afaceri Externe a Camerei Deputaților pentru sprijinul acordat!

M-a surprins plăcut faptul că la fiecare întâlnire am avut alături români care activau în cadrul instituțiilor cu ai căror reprezentanți dialogam. Este cel mai bun argument al faptului că avem români de calitate în Marea Britanie. M-aș bucura ca, în viitorul apropiat, să avem chiar un român care să reprezint comunitatea în forul legislativ britanic. La fel ca în alte țări, la întâlnirea cu reprezentanții comunității organizată de Ambasada noastră la Londra, unul dintre punctele spinoase ale discuției a fost efectul dorit benefic, inițiale, care a ajuns, acum, să producă efecte nedorite – anularea taxelor consulare. Ca de fiecare dată, am abordat și problema votului electronic, și problema reprezentării sporite a Diasporei în Parlamentul de la București. În mod ideal, românii din Marea Britanie ar trebui să aibă un reprezentant al lor care să îi reprezinte, ales într-o circumscripție separată, așa cum ar trebuie să se întâmple cu celelalte state ce găzduiesc mare comunități românești – Italia, Spania și Germania.

La sfârșitul acestei săptămâni, va fi prezentat un raport complet al vizite delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. În rest, îmi doresc sincer ca vizita noastră să se soldeze în acțiune concrete pe ambele dimensiuni ale relației româno-britanice, indiferent de forma în care se va produce Brexitul”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul Constantin Codreanu.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii