Hopa: Liviu Dragnea și Carmen Dan, vizați de procurori în dosarul ”10 august”
Ultima Ora Economic Politic Social

Vine 10 august 2019. Jandarmeria și-a cumpărat pistoale mitralieră și lansatoare de gaze lacrimogene

Peste 3,4 milioane de lei a cheltuit Jandarmeria Română de Crăciun, atunci când instituția a atribuit două contracte pentru înarmare, după cum rezultă din site-ul de achiziții publice. Jandarmeria a acordat cele două contracte prin cerere de ofertă unei firme condusă de un personaj care promovează discursul împotriva firmelor străinie. Graba Jandarmeriei, la început de an, nu poate avea decât o singură explicație: vine protestul din 10 august 2019, anunțat deja de românii din diaspora.

În a treia zi de Crăziun, pe 27 decembrie, în jurul prânzului, Jandarmeria Română a anunțat că a cumpărat pistoale automate, pistoale mitrailieră și lansatoare de calibru 40 mm în valoare totală de puțin peste 3,4 milioane de lei. Informațiile au fost publicate de Jandarmerie pe Sistemul Electronic de Achziții Publice (SEAP).

Ora 11.47, primul contract. Primul contract a fost acordat la ora 11.47 în a treia zi de Crăciun, 27 decembrie, și a constat în semnarea unui „acord cadru de furnizare produse miliate – Armă lansator calibru 40 de milimetri”.

Valoarea înțelegerii este de 1.715.000 de lei. Contractul a fost acordat de Jandarmeria Română prin cerere de ofertă către firma Transcarpat Sportours International SRL din București, Sectorul 2. Administratorul și acționarul majoritar al societății este Dinu Solojan.

Firma sa a fost de fapt singura care a participat la acest concurs de oferte prin cerere. Criteriul principal al desemnării câștigătorului a fost prețul cel mai scăzut.

În schimbul celor 1,7 milioane de lei, firma lui Dinu Solojan trebuie să asigure furnizarea a cel mult 400 și a minim 50 de „armă lansator cal. 40 mm”, conform caietului de sarcini.

Ora 12.18, al doilea contract. Cel de-al doilea contract de înarmare a Jandarmeriei a fost acordat la 31 de minute după primul. Altfel spus, la ora 12.18, tot în a treia zi de Crăciun. Iar banii, este vorba de o sumă de 1.683.630 de lei, au ajuns tot la firma Transcarpat Sportours International SRL.

În schimbul celor 1,68 milioane de lei, Jandarmeria Română va primi pistoale automat calibrul 9×19 și pistoale mitralieră. Și acest contract a fost acordat prin cerere de ofertă. Și tot Transcarpat a fost singurul participant, iar firma a primit contractul. În schimbul banilor, societatea înregistrată în Sectorul 2 într-un apartament trebuie să ofere minimum 15 bucăți și maximum de 45 de bucăți din ambele modele de pistoale.

„Nu e nimic în neregulă”. Un reprezentant al conducerii Jandarmeriei Române ne-a asigura că aceste contracte au fost acordate, din punctul său de vedere, corect. „Faptul că au fost atribuite la jumătate de oră unul după altul, înseamnă doar că în ziua aceea s-a întrunit comisia de licitație sau comisiile, dacă au avut compondență diferită. Oamenii au decis să nu se întâlnească de mai multe ori și s-au întâlnit o dată și au analizat ofertele. Cum a fost una singură, nu au avut prea mult de ales”, ne-a declarat acesta. Cât despre faptul că deciziile s-ar fi luat de Crăciun, reprezentatul Jandarmeriei ne-a transmis că nu știe exact de ce a fost făcut anunțul pe 27 decembrie.

„Oricum, se vor cumpăra pistoale și lansatoare care au mai fost folosite”, ne-a mai asigurat sursa. Întrebat și pentru motivul pentru care Jandarmeria se înarmează, și dacă instituția se pregătește de alte revolte, acesta a spus „nu cred că acesta este motivul. Jandarmeria trebuie să fie echipată”.

Firma Transcarpat, abonată la contracte cu Jandarmeria. Transcarpat Sportours International are în acționariat trei persoane, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul aplica’iei termene.ro (link termene.ro). Este vorba de Dinu Solojan – cu peste 69%, soția sa – cu sub 1% și Bogdan Diaconu – cu 20%. Cifra de afaceri a companiei specializată în vânzarea de armament a fost de nouă milioane de lei pe anul 2017, așa cum reiese din datele publicate de Ministerul de Finanțe.

Firma lui Solojan reprezintă de fapt mai mulți producători internaționali de armament a căror produse le vinde apoi, de obicei, Jandarmeriei Române, dar și altor unități militare sau chiar la Serviciul de Protecție și Pază. Nu am putut să-l contactăm pe Dinu Solojan pentru a ne oferi date legate de contractele pe care le-a câștigat de curând.

El a devenit mai cunoscut din 2017, după ce site-ul luju.ro l-a promovat când acesta a atacat SRI-ul pentru că nu îi dădea contracte. El era supărat că SRI apela direct la producătorii de armament din afară.

Mai mult, Solojan a declarat în presă că se încearcă o acțiune de manilpulare pusă la punct de SRI și firmele străine care vor să strice reputația societății sale atunci când firma sa a fost amendată de Consiliul Concurenței.

O astfel de retorică practică și PSD-ul lui Liviu Dragnea, liderul Camerei Deputaților atacă des companiile străine care ar face profit și ar dori să-i mențină pe români săraci.

Ce arme a cumpărat Jandarmeria. În ceea ce privește pistoale automat calibrul 9×19, este vorba de o armă aflată în dotarea polițiștilor și jandarmilor. Forțele Ministerului de Interne au început să fie dotate în ultima perioadă cu pistoale Glock. Este util datorită dimensiunilor reduse, în comparatie cu marimea pistolului standard. Cu un calibru dovedit de 9×19, este folosit de fortele de ordine publica și pază. In plus de faptul că este folosit ca arma conventionala de serviciu. Sunt eficiente pentru o apărare eficientă în situații de urgență.

Când trecem la pistoale mitralieră, surprinzător Jandarmeria Română a început să fie datotată în ultimul an cu arme de acest gen de tipul Uzzi. Anul trecut, șeful Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, publică pe pagina sa de Facebook o fotografie cu jandarmi din dispozitivul trimis în Piața Victoriei care purtau la vedere pistoale-mitralieră de tip UZI.

Lansatoarele de calibru 40 sunt cele folosite de Jandarmerie pentru a arunca gaze lacrimogene și nu numai în grupurile pe care jandarmii trebuie să le împrăștie, scrie g4media.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.