VIDEO ȘOCANT. Primarul din Hârșova amenință jurnaliștii ProTV. ”Le mănânc ficații”
VIDEO ȘOCANT. Primarul din Hârșova amenință jurnaliștii ProTV. ”Le mănânc ficații”
Ultima Ora Breaking News Economic Justiție Politic Social

VIDEO ȘOCANT. Primarul din Hârșova amenință jurnaliștii ProTV. ”Le mănânc ficații”

Constanța este un județ cu un potențial uriaș. Cu infrastructură, industrie, turism și agricultură. De ani de zile merge înainte, dar cu frâna de mână trasă.

Bogăția acumulată în acest colț de țară a venit la pachet cu multă corupție, contracte cu dedicație și afaceriști care au preferat să tragă tunuri în loc să construiască sustenabil.

Mulți dintre politicienii din conducerea județului au fost mai preocupați de propriul buzunar sau de interesele de partid și d-abia apoi de bună starea celor care i-au ales

Bine ați venit în Hârșova. Aici primăria are 17 contracte în vizorul DNA, un spital orășenesc care riscă să piardă finanțarea de la Casa Națională de Sănătate și două proiecte pe fonduri europene care bat pasul pe loc de ani de zile. Iar la sfârșitul acestui calup veți afla cum a fost aprobată extinderea unei școli cu 1.000 de euro pe metrul pătrat,relatează stirileprotv.ro.

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova:

“-Este foarte ușor să stăm în spatele unei camere de luat vederi și să aruncăm niște acuze, că autoritățile sunt incompetente. Vorbiți vă rog frumos și că poate mass media e plătită și nu mai face reportaje profesionale.

– Vă referiți la noi?

– Nu știu, am spus mass media.

– Am înțeles. Aveți vreo dovadă de vreun reporter care a venit la dumneavoastră și care a fost plătit?

– Nu, este părerea mea personală.”

Viorel Ionescu este primarul orașului. E supărat pe noi pentru că am fi tendențioși și dezinformăm. Am venit să-l întrebăm de ce nu sunt gata investițiile promise cu ani în urmă.

Și-a pus consilierul personal să ne filmeze în timp ce noi îl filmăm pe el.

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova:

“-La stadion nu lucrează nimeni. Nici la heliport.

– Păi întrebăm constructorul…

– Păi asta spun, nu sunt muncitori pe șantier deloc.

-Și acum dvs iar ați venit să întrebați de ce nu sunt muncitori pe șantier, sau dom’ne când este termenul de finalizare…

– Păi astăzi este zi lucrătoare ar trebui să lucreze, nu-i nimeni acolo.

– Pentru că trebuie să vină un geotehnician acolo, ca urmare a măsurătorilor s-a constatat un anumit strat. Acuma, când s-a săpat, s-a ajuns la o adâncime unde mai trebuie luat 30 cm.

– Păi n-ar fi trebuit să facă studiul geotehnic înainte, să știe? Nu asta e rolul studiului geotehnic? Vă întreb, nu știu.

– Da, nici eu nu știu, puneți așa că nu știe primarul, haideți să mergem mai departe.”

Au trecut doi ani și jumătate de când primarul a anunțat reabilitarea unui monument istoric – 3 milioane și jumătate de euro, modernizarea unui stadion de oină – 1 milion și jumătate de lei și… un heliport. Iată stadiul lucrărilor în august 2019. Stadionul e în stadiu de șantier părăsit. Așa arată Școală Veche, care trebuie trasnformata în muzeu. Cât despre heliport, când am fost noi, era la stadiul de groapă.

Reabilitarea Școlii Vechi presupune, pe lângă salvarea clădirii, asfaltarea a 10 străzi și achiziția a 20 de biciclete cu care să plimbe turiștii. În primăvară am arătat că în loc să se apuce de clădire și străzi, primăria a început cu bicicletele.

Regulile europene nu-l lasă să le dea în folosință până nu termină restul investititiilor. După difuzarea reportajului din primăvară, Viorel Ionescu a dat un interviu în presă locală. În el a invocat incendiul de la Colectiv, pentru întârzierile proiectului din Hârșova.

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova: “Aceste mici întârzieri au fost datorate modificărilor legislative pe partea de securitate la incendiu. Ca urmare a evenimentului nefericit din cazul Colectiv.”

Am luat legătură cu proiectantul.

Reprezentant EUROTON: “Mie mi s-a solicitat să schimb traseele. Schimbând traseele, n-are nicio treabă cu Colectivul.”

Hârșova este partener în proiect cu o comună din Bulgaria. Vecinii și-au terminat muzeul și toate celelate investiții. Le-au mai rămas de cumpărat doar bicicletele. La noi.

Deși vorbim de trei obiective diferite, toate contractele au aceeași valoare, fix cât să se încadreze sub pragul de 441.000 de lei care permite atribuirea lucrărilor fără licitație. După atribuire, valoarea contractelor a fost majorată prin hotărâri de consiliu local initiatie de Viorel Ionescu. Contractele au sărit de la 400.000 la cinci, șase, chiar șapte sute de mii de lei. Iar pe lângă banii din PNDL, primăria a mai pus la bătaie pentru firmele preotului și câteva sute de mii din fondurile proprii, adică din taxele și impozitele hârșovenilor.

Luăm Școala din Port. O hotărâre din 2017 a Consiliului Local majorează valorea investiției la 630.000 de lei plus TVA. Potrivit hotărârii, suprafața desfășurată a lucrărilor este de 150 de metri pătrați. Adică modernizarea școlii a fost aprobată la aproape 1.000 de euro metrul pătrat. Un preț la care se fac blocuri de lux în centrul Bucurestului. Atenție! Siluan nu a ridicat școala de la zero. A făcut doar o anexă și o cămară pentru centrala termică.

Primăria a refuzat să ne precizeze câți bani a achitat efectiv către firmele lui Mădălin Iscru. În doi ani și jumătate, firmele preotului au primit, prin atribuire directă, peste 340 de contracte în toată țara. Unul la 3 zile. O mare parte sunt de la primarii din Constanța și Tulcea. Totul a ieșit la iveală în urma unei anchete a jurnalistului Alex Nedea de la Recorder.ro. Unul dintre primari a și recunoscut că atribuirile se făceau cu dedicație.

Potrivit Recorder.ro, firmele preotului Mădălin Iscru umflau facturi și făceau lucrări de slabă calitate. Timp de câteva luni Mădălin Iscru a fost în același timp consilier la Ministerul Dezvoltării, care gestiona PNDL și acționar la Hercinic, care primea contracte finanțate prin PNDL. Mădălin Iscru slujește într-un sat sărac din Tulcea. Are una dintre cele mai mari case și mașini de zeci de mii de euro luate pe firmă. Nu a dorit să ne ofere un punct de vedere.

Viorel Ionescu ne-a plimbat și ne-a filmat prin tot orașul cu promisiunea că la final ne va da toate informațiile despre contractele vizate de DNA. În realitate, totul a fost un exercițiu de imagine.

Primăria susține că a renunțat la cele 3 contracte cu Hercinic, nu de frica DNA, ci pentru că așa au considerat de cuviință. Cât despre cele 14 contracte cu Siluan, subalternii îl sfătuiesc pe Viorel Ionescu să nu sufle o vorbă.

Îi lăsăm primarului ultimul cuvânt. Un fragment din discuția cu o colegă, în timp ce ne ținea pe hol.

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova: “Cea mai tare chestie pe care am putut eu să o trăiesc a fost să vină ProTV-ul să mă filmeze și eu, la rândul meu, să-i filmez pe ei. Ăsta sunt domnișoară…”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.