Ultima Ora Economic Social

Video. Şantierul Autostrăzii Transilvania în Bihor, văzut de sus

Asociaţia Pro Infrastructură a dat publicităţii noi imagini cu Autostrada Transilvania, filmată cu drona.

Potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook, este vorba despre „prima filmare aeriană completă a mini-sectorului de 5,35 km dintre Borş (noua trecere a frontierei) şi Biharia (la nord de Oradea), capătul de vest al Autostrăzii A3”.

„Unele mişcări incipiente în teren au pornit în februarie, dar se lucrează cu adevărat abia din luna mai, ţinând cont că în primăvară vremea nu a fost de partea constructorilor. Avansul este încurajator, mobilizarea Asocierii Trameco-Vahostav fiind chiar impresionantă. Se munceşte foarte bine la aşternerea terasamentelor, dar şi la structurile peste calea ferată Oradea-Satu Mare şi cele ale bretelelor nodului rutier Biharia”, scriu reprezentanţii Pro Infrastructură.

Aceştia mai arată că, dacă se menţine sau chiar se creşte ritmul actual, „termenul contractual de finalizare (august 2020) poate fi devansat, însă lucrările trebuie certificate şi achitate în cel mai scurt timp”.

„Acest tronson este a doua conexiune a României cu reţeaua europeană, mai precis cu Autostrada M4 din Ungaria, vecinii noştri urmând să o inaugureze la începutul lui 2020. Mai avem de aşteptat pentru soluţionarea contestaţiilor şi semnarea contractelor de către CNAIR pe loturile dinspre Zalău/Cluj-Napoca: Biharia-Chiribiş (28,55 km) şi Chiribiş-Suplacu de Barcău (26,35 km)”, mai arată reprezentanţii Asociaţiei ProInfrastructură.

Lucrările de proiectare şi execuţie a lotului 3C3 Biharia – Borş au fost adjudecate anul trecut, în urma unei licitaţii organizate de CNAIR, de asocierea firmelor Vahostav SK (Slovacia) şi compania orădeană Trameco, parte a grupului Selina, al lui Beniamin Rus.

Asociaţii şi-au asumat finalizarea lucrărilor în 19 luni şi o perioadă de garanţie de 10 ani pentru suma de 134,2 milioane lei fără TVA, echivalentul a 28,5 milioane euro.

Bătălia contestaţiilor

În ce priveşte celelalte două sectoare ale autostrăzii în Bihor, pentru subsecţiunea 3C2, Biharia-Chiribiş, 28,55 km, Prefectura Bihor a anunţat pe 12 iunie că atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a fost câştigată tot de Trameco, în asociere cu compania slovacă Vahostav, dar şi cu şi cu Water Drillings din Bucureşti.

Aşa cum BIHOREANUL a mai arătat, compania austriacă Strabag a contestat, însă, pentru a doua oară, rezultatul licitaţiei pentru realizarea proiectării şi execuţiei subsecţiunii dintre Chiribiş şi Biharia.

Subsecţiunea 3C2 ar urma să aibă o lungime de 28,55 kilometri, iar asocierea câştigătoare să primească 326,515 milioane lei (plus TVA), adică echivalentul a 68,3 milioane euro (fără TVA), pentru a realiza lucrările de proiectare şi execuţie în 24 de luni.

Pentru tronsonul 3C1 Suplacu de Barcău – Chiribiş, câştigat la licitaţie de o asociere între firma autohtonă Construcţii SA şi croaţii de la Hidroelektra Mehanizacija DD, pentru echivalentul a 75,7 milioane euro (fără TVA), nu a fost depusă nicio contestaţie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.