Summitul de la Sibiu, dovada că România este pro-europeană
Ultima Ora Politic

Video. Mesaj, la finalul Summit-ului de la Sibiu: Nu poate exista Europa fara stat de drept

Președintele Klaus Iohannis, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au susținut o declarație comuna de presa, la Sibiu, la finalul Summit-ului informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

”De multe ori se spune că UE nu a ştiut să se ridice la înălţimea aşteptărilor, dar avem peste 30 de directive care în proporţie de 80% au fost adoptate. Sigur că s-ar fi putut face mai multe, dar instituţile europene ar fi reuşit să prezinte şi cele 7 propuneri din 2017 privind sistemul de azil. Atunci lanţul ar fi fost şi mai impresionat. Dar aş putea spune că esenţialul există. Tot ce nu s-a realizat sperăm să se realizeze în a doua jumătate a anului”,a declarat Jean Claude Juncker preşedintele Comsiei Europene.

„Am constat azi că sloganul meu To be big on big and to be small on small este un slogan care a fost adoptat de ceilalţi actori de asemenea. E important să privim lucrurile europene îndeaproape şi să constatăm că faţă de 2014 şomajul a scăzut şi a revenit la un nivel comparabil cu cel de dinainte de criza din 2007. Deficitele au scăzut. Să spunem că totul merge prost e o eroare. Dar nici să spunem că totul merge bine şi perfect. Ar fi incomplet”, a mai spus Juncker, la Sibiu.

„Statul de drept e chintesenţa şi va fi în atenţia noastră strategică. Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu fiindcă ar fi o doctrină ideologică. Aceasta e chintesenţa Europei ca entitate politică. Nu este locul meu să intervim într-o dezbatere politică internă. Ştiu un lucru, dacă eşti gata să aperi ideea principiului statului de drept, atunci poţi să fii optimist, dar numai atunci. Nu e o problemă doar în anumite state membre. Putem să vorbim de o tendinţă îngrijorătoare şi periculoasă la nivel global. Aici lucrurile sunt în mâinile dvs. Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept, atunci guvernele vor ceda şi de aceea noi sperăm ca ideea statului de drept să se menţinăm în Europa”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

„Conceptul statului de drept e la baza valorilor UE. Eu îmi doresc stat de drept. Avem şi unii politicieni care nu îşi doresc stat de drept în România, dar decizia e la români. Eu ştiu care va fi acest răspuns, abia aştept să îl primim”, a răspuns şi Klaus Iohannis, la Sibiu.

”Aş dori să-i mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru organizarea şi găzduirea summitului de la Sibiu. Când ne-am întâlnit în ianuarie, în startul preşedinţiei române, am vorbit din suflet despre România pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri pentru munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dvs. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră”, a spus preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Declarații au făcut și ceilalți participanți la summit.

„Astăzi am discutat despre agenda strategică a Uniunii Europene, adică ceea ce este important pentru noi după alegerile europene. Am avut astăzi o primă discuţie despre agenda strategică şi vom discuta despre ea şi în iunie, la Consiliul European. Vom colabora cu noua Comisie şi cu Parlamentul European. Pentru noi este important să ne definim rolul în lume”, a spus cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

De asemenea, Merkel a mai spus că statele europene au dat dovadă de solidaritate în momentele de criză. „Am dovedit că şi în situaţii de criză suntem solidari. Am depăşit împreună situaţii precum criza financiară sau criza migraţiei”, a declarat ea.

Merkel a transmis şi un mesaj pentru cetăţenii din Sibiu în cadrul discursului de la finalul summitului. „Mulţumesc populaţiei din Sibiu, este simbolic faptul că am fost aici la 15 ani după marea extindere a UE. Cred că acest oraş este un simbol pentru schimbările din Europa. Aici avem minoritatea germană (…) care este o punte între România şi Germania. Mulţumesc şi preşedintelui Klaus Iohannis”, a mai declarat aceasta.

„Au fost prezentate o serie de idei şi propuneri, am avut o discuţie necesară despre viitorul Uniunii Europene”, a declarat Sebastian Kurz, precizând că a pledat pentru eficientizarea procesului decizional. Cancelarul Austriei a reiterat necesitatea unui „nou tratat tratat european, adaptat realităţilor actualei generaţii”.

Sebastian Kurz a subliniat că „Uniunea Europeană trebuie să fie flexibilă şi eficientă”.

Întrebat despre procedura pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, Sebastian Kurz a subliniat că procesul politic trebuie să fie unul „legitim”.

Întrebat dacă la summit a fost abordată tema Brexit, Sebastian Kurz a argumentat că s-a discutat despre „viitorul Uniunii Europene”, nu despre ţări care vor să se retragă din Blocul comunitar.

 

.

 

drept.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.