”Moromete” îl face franjuri pe Dragnea: ”Un om care a profitat de funcţiile care le-a avut, un bugetar care a izbutit să devină un mare potent financiar”
Ultima Ora Economic Politic Social

Video. Actorii au protestat în Piața Victoriei: Guvernul a tăiat fondurile pentru cultură

Artiștii români sunt nemulțumiți și au ieșit în stradă, după ce Guvernul și autoritățile locale au tăiat masiv fondurile alocate instituțiilor de cultură, iar mulți dintre angajați și colaboratori nu și-au primit salariile sau au fost dați afară.

Situația este una critică: teatrele au concediat în masă angajați care oricum nu mai erau plătiți de luni bune, operele din țară au anunțat că nu vor putea susține spectacolele stagiunii de toamna, angajațîi Academiei Române întră forțat în concediu și li se taie salariile.

În aceste condițîi de „cod roșu”, artiștii și cetățenii care îi susțîn au ieșit în stradă, duminică, 30 iunie, de la ora 18:00, în Piață Victoriei din București, dar și în alte localități, pentru a protesta.

„Am ajuns la limita răbdării. În ultimele 3-4 luni s-au pus pe noi să ne desființeze. (…) Au mărit salariile, dar au mărit salariile prost, fără să se gândească. Au luat banii din alt compartiment al nostru, Resurse și servicii, și practic ne-au lăsat fără muncă, pentru că au mărit salariile dar n-o să mai avem ce munci”, a explicat și actorul Marius Manole.

„Noi nu știm ce să facem în toamna, dacă deschidem nouă stagiune. Iar oamenii ăștia nu mai au de lucru de mâine. Este o problema socială”, a declarat și actorul Mihai Călin, care a cerut Guvernului măsuri urgențe.”Ajungem în curând fără cultură. Și nu o să mai fie nicio problema, totul o să fie perfect, ne cheamă cu clopoțelul la masă, fluieră: la culcare toată lumea, dimineață pune un cocoș să cânte și ne trezim”, a declarat actorul Victor Rebengiuc, prezent și el la protestul din față Guvernului, pentru Epoch Times România.Întrebat ce mesaj are pentru premier sau pentru ministrul culturii, Victor Rebengiuc a afirmat: „Le-aș spune că sunt niște nenorociți care au distrus o țară”, informează News.ro.”Românii să încerce să-și dea seama pe cine votează atunci când votează să aibă cât de cât o garanție că aleg oameni care se vor interesa cât de cât de țară, nu doar de ei”, a mai declarat el.

La protest a participat și liderul USR, Dan Barna.

„De fiecare dată când, în acești 3 ani amarnici, societatea a avut nevoie de ei, actorii au fost acolo să de o mâna de ajutor. Au ajutat inițiativa #FaraPenali să strângă 1 milion de semnături, au participat la proteste, au fost alături de cetățeni și de diaspora la protestul din 10 august. Astăzi e datoria noastră să fim alături de ei în Piață Victoriei la un protest profund legitim. Sunt aici arătând solidaritate, respect și recunoștință”, a scris Barna pe Facebook.

În Piață Victoriei a venit și Ion Caramitru, directorul Teatrului Național din București. Acesta a declarat că există bani pentru cultură în România, dar nu există voință.”Am fost nevoiți să angajăm prin agenție de forță de muncă 54 de oameni, că să putem funcționa minimal. Din 54, 39 sunt tehnicieni de scenă, fără de care nu poți deschide nimic”, a spus Caramitru. Este vorba exact despre cei dați afară săptămâna trecută de la TNB.

„Ori să ne dea înapoi banii care s-au scos din bunuri și servicii, 2 milioane de lei, sau să ne dea în schemă 54 de posturi, să devină ai Teatrului”, este soluția propusă de Caramitru Ministrului Culturii.

În același timp, ministrul Daniel Breaz a declarat că va trimite Corpul de control la Teatrul Național din București (TNB).

„Cu siguranță o să fac un control la teatru și asta nu trebuie privită că o răzbunare pentru ceea ce se întâmplă, dar pur și simplu vreau să văd exact cum se cheltuiesc fondurile. (…) Eu doar atât am cerut domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii și să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract”, a mai spus Ministrul Culturii.Câteva sute de oameni s-au adunat duminică în Piață Victoriei. Actorii au acordat interviuri și și-au spus nemulțumirile în față Guvernului.

„Cred că soluțîi există. E o chestiune de voință – și de voință politică, etică, morală. Am sentimentul că cineva de pe la Putere s-a supărat că un copilaș de 4 ani în spatele blocului și și-a luat păturică și a plecat”, a spus și actorul Marius Florea Vizante.Oamenii au protestat pașnic în Piață Victoriei, duminică seară. Circulația nu a fost oprită în zona.

Protestul artiștilor este susținut și de președintele Klaus Iohannis, care a transmis duminică, cu puțîn timp înainte de începerea protestului, că este alături de artiștii care protestează din cauza tăierii drastice a bugetelor instituțiilor de cultură și a criticat guvernarea PSD, pe care o consideră responsabilă de această situație.

„Im-protest! ieșim în piață Victoriei să protestăm inopinat, improvizat imperturbati de căldură sau oboseală. E momentul că toți, artiști și persoane angajate în mediul cultural din București și nu numai, să ne strângem într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediați că umare a tăierilor bugetului și a întârzierii subvențiilor din partea Primăriei municipiului București.Situația este deosebit de dezastruoasă, cu toțîi o resimțim direct: onoarii întârziate luni de ziile, proiecte anulate, spectacole tot mai puține, o totală lipsa de siguranță din orice punct de vedere. Foarte curând vom fi trași răspundere în legătură cu contribuțiile sociale datorate la stat iar noi nu suntem plătiți pentru muncă depusă anul acesta.Va rog ajutați-mă să distribuim masiv, să ne mobilizăm și să ne ridicăm împreună, pentru că uniți putem să arătăm primarilor, miniștrilor și premierului României că suntem un număr ENORM de persoane afectate și ne cerem dreptul la demnitate. Ne cerem dreptul la remunerarea muncii depuse și de a avea un loc de în instituțiile pentru care ne-am specializat!”, este chemarea lui Adrian Loghin, potrivit paginii de Facebook a evenimentului.El îi îndeamnă și pe artiștii din alte orașe să organizeze acțiuni similare și îi roagă pe cetățeni să îi susțînă.

Regizorul Radu Afrim a anunțat că miercuri 50 de angajați de la Teatrul Național București au fost dați afară, fapt ce pune sub semnul întrebării funcționarea instituției de acum înainte.Despre situația critică din cultură a semnalat joi și senatorul USR Dan Lungu, membru în Comisia pentru Cultură.

„Reducerile bugetare uriașe impuse de Ministerul Finanțelor Publice instituțiilor de cultură aflate în subordinea Ministerului Culturii și Identitățîi Naționale au consecințe din ce în ce mai grave. În scurt timp, acestea vor aduce România în pragul unui colaps cultural nemaiîntâlnit în ultimii ani”, a avertizat Lungu, care prezintă și câteva dintre efectele tăierilor bugetare.Astfel, la începutul lunii, managerul Operei Naționale din Iași, Beatrice Rancea, declara că instituția riscă să nu-și mai poată susține spectacolele de la începutul stagiunii viitoare din lipsa de fonduri.

Și Opera din Cluj a anunțat că nu mai are bani să își plătească angajații.

Săptămâna această, Lăcrămioara Stratulat, directoarea Complexului Național Muzeal „Moldova” din Iași, instituție în subordinea căreia se află Palatul Culturii, dar și alte 9 muzee, a anunțat că din cauza tăierilor bugetare nu vor mai reuși să plătească salariile celor 157 de angajați pe care complexul îi are.

Pe lista instituțiilor culturale în prag de colaps financiar s-a alăturat recent și Academia Română, care nu mai are bani de salarii și a anunțat toate institutele, centrele și filialele aflate în subordine că se impun măsuri precum concedieri, trimiterea în concediu fără plata, pensionarea forțată și suspendarea oricărei promovări.

Probleme grave sunt și la Teatrul Evreiesc de Stat. Maia Morgenstern a anunțat că Primăria Capitalei i-a transmis că trebuie să propună urgent un plan prin care să reducă bugetul teatrului cu 500.000 de lei, altfel instituția condusă de Gabriela Firea va tăia la întâmplare jumătatea de milion.

 

Cultura, în criză. Rebengiuc: "Guvernul a cheltuit banii! Sunt nişte nenorociţi care au distrus o ţară"

“Ajungem în curând fără cultură. Și nu o să mai fie nicio problemă, totul o să fie perfect, ne cheamă cu clopoțelul la masă, fluieră: la culcare toată lumea, dimineața, pune un cocoș să cânte și ne trezim…”- Victor Rebengiuc, la protest în fața Guvernului.

Publicată de Epoch Times Romania pe Duminică, 30 iunie 2019

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.