Victor Negrescu anunță ULTIMII PAȘI pentru a finaliza retragerea ordonată a Marii Britanii din UE
Ultima Ora Politic

Victor Negrescu ANUNȚĂ evoluțiile din procesul de pregătire pentru Președinția Consiliului UE. ”Suntem în grafic”

Victor Negrescu ANUNȚĂ evoluțiile din procesul de pregătire pentru Președinția Consiliului UE. ”Suntem în grafic”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a trecut în revistă, în cadrul ședinței săptămânale a Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, evoluțiile înregistrate în cadrul procesului de pregătire pentru exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în primul semestru al anului 2019.

„Suntem în grafic în ceea ce privește procesul de pregătire pentru asumarea acestui mandat, pe toate dimensiunile sale. Cel mai bun exemplu în acest sens este reprezentat de faptul că România exercită cu succes rolul de Președinție din umbră la Consiliul Uniunii Europene, pe durata mandatului Austriei. Acest exercițiu implică realizarea aceluiași set de activități precum cele care rezultă din deținerea efectivă a Președinției“, a declarat Victor Negrescu.

Pentru buna informare a opiniei publice reamintim că până în prezent au fost realizate următoarele acțiuni:

 

Dimensiunea politică

1. Realizarea Programului de lucru al Președinției României la Consiliului Uniunii Europene, ce cuprinde narativul și tematicile de interes.

2. Aprobarea în unanimitate a documentului strategic privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în cadrul reuniunii Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, împreună cu cele două comisii pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților, și susținerea lor de către Prim-ministrul României în plenul Parlamentului României.

3. România a fost prima țară care a formulat contribuția sa privind programul comun la nivel de Trio, pe care țara noastră îl împarte cu Finlanda și Croația.

4. România, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a inițiat prima reuniune a Trio-lui de Președinții încă din septembrie 2017, fiind de asemenea gazda celei de-a doua reuniuni, la București, în ianuarie 2018.

 

Dimensiunea resurselor umane

1. Identificarea și nominalizarea a 279 de președinți și vicepreședinți de grupuri de lucru, 342 de coordonatori și 800 de experți de dosar. Numărul de experți și coordonatori de dosar va evolua în funcție de discuțiile purtate pe perioada Președinției Austriei la Consiliul Uniunii Europene.

2. În vederea corelării numerice a echipelor din cadrul ministerelor şi a instituţiilor subordonate cu anvergura atribuțiilor ce le revin în cadrul acestui mandat, au fost create 132 de posturi suplimentare în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

3. Au fost create 282 de posturi temporare suplimentare, la nivelul ministerelor.

4. S-a acordat o atenţie sporită elaborării planului de formare a personalului din administrația publică centrală, la Bucureşti și în Reprezentanţa Permanentă. 1.700 de funcționari sunt implicați în pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene sunt incluși în programele de formare profesională demarate încă din 2017 și realizate cu sprijinul Institutului European din România, Secretariatul General al Consiliului, Parlamentului European, dar și al experților care au lucrat pentru Estonia și Bulgaria, țările care au deținut anterior Președinția Consiliului Uniunii Europene.

5. Responsabilizarea, în echipele care gestionează procesul de pregătire și exercitare al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a experților din Ministerul Afacerilor Externe care au fost implicați în organizarea Summitului Francofoniei și a Summitului NATO

6. Utilizarea expertizei și experienței profesioniștilor detașați din cadrul instituțiilor europene.

7. Lansarea programul-pilot „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“.

8. La nivelul specialiștilor guvernamentali în domeniul protocolului şi al comunicării au fost create mecanismele de lucru în perspectiva exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

9. Organizarea, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, a trei concursuri (de admitere și pentru funcţii de execuţie specifice).

10. La nivelul specialiștilor guvernamentali în domeniul protocolului şi al comunicării au fost create mecanismele de lucru în perspectiva exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

 

Dimensiunea organizatorică

1. Elaborarea calendarului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care a fost circulat statelor membre și instituțiilor europene.

2. Realizarea planului organizatoric pentru evenimentele ce vor fi găzduite de Palatul Parlamentului.

3. Realizarea planului organizatoric pentru Summitul de la Sibiu de pe 9 mai 2019.

4. Desemnarea directorului ARTEXIM, Mihai Constantinescu, în calitate de coordonator general al agendei culturale a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

5. Demararea și finalizarea cu succes, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe – Unitatea pentru Pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a etapelor de achiziție publică pentru serviciile de cazare necesare Summitului de la Sibiu și a reuniunilor ministeriale informale de la București.

6. Asigurarea serviciilor de interpretariat, prin Direcția Generală Interpretare a Comisiei Europene.

7. Identificarea locațiilor de desfășurare a celor aproximativ 300 de reuniuni care vor avea loc în toată țara pe durata celor șase luni de mandat.

 

Dimensiunea de comunicare și promovare

1. Adoptarea logo-ului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, selectat în noiembrie 2017 printr-un concurs derulat în baza unui parteneriat între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Conceptul câștigător îi aparține lui Ioan Nicolae Dobrinescu (15 ani), elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „I.L.Caragiale“ din București.

2. Adoptarea motto-ului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, „Coeziunea, o valoare comună europeană“, rezultatul unor consultări instituționale, finalizate în mai 2018, privind propunerile făcute de reprezentanți de prestigiu ai mediului academic, științific și publicistic.

3. Demararea, în septembrie 2017, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a ciclului de conferințe și dezbateri publice „Dialoguri Europene“, și lansarea, în iulie 2018, a unui nou format de discuții cu cetățenii: #VorbimDespreEuropa.

 

Dimensiunea civică

1. Lansarea, pe 12 octombrie 2017, a Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene – „EU-RO 2019“, în cadrul căruia au fost supuse dezbaterii cu cei peste 500 de parteneri sociali înscriși temele prioritare sectoriale identificate.

2. Lansarea, pe 9 mai 2018, a seriei de „Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“. Ciclul de evenimente are ca scop dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar și se înscrie în cadrul generat de inițiativa lansată la nivel european și asumată la nivelul statelor membre. Consultările cetățenești constituie cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România și pe cetățenii săi, cât și cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene.

3. Lansarea procedurii operaționale privind cooperarea cu parteneri asociativi în promovarea unor subiecte de interes pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, prin acordarea Patronajului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv a statutului de eveniment Partener al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

4. Lansarea de către Direcţia Diplomaţie Publică, Culturală şi Ştiinţifică, structură aflată în coordonarea ministrului Afacerilor Externe, a ghidului privind selectarea și contractarea sponsorizărilor pentru pregătirea și exercitarea Președinției României a Consiliul Uniunii Europene, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să sprijine mandatul pe care România îl va deţine în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, folosindu-se modelul deja existent la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, dar și exemplele Președințiilor anterioare care au recurs la acest tip de mecanism.

 

Dimensiunea tehnică

1. Finalizarea demersurilor privind implementarea de soluții IT care vor permite eficientizarea activității, inclusiv a unui sistem direct de comunicare online.

2. Finalizarea sistemului de acreditare.

3. Lansarea site-ului de prezentare a pregătirilor pentru Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, www.romania2019.eu, în februarie 2018, portalul fiind dezvoltat utilizând exclusiv competențele existente în sistemul public și demararea procesului de realizare a site-ului de exercitare al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.