Viceprim-ministrul Ana Birchall,vizită de lucru în regiunea sudică a continentului african
Ultima Ora Politic

Viceprim-ministrul Ana Birchall,vizită de lucru în regiunea sudică a continentului african

Viceprim-ministrul Ana Birchall continuă demersurile Guvernului Dăncilă de revitalizare a relațiilor tradiționale cu statele din Africa Subsahariană

Viceprim-ministrul Ana Birchall a efectuat, în perioada 4-11 martie 2019, o vizită de lucru în regiunea sudică a continentului african. Astfel, la 11 martie 2018, oficialul român a prezidat, în calitate de reprezentant al Președinției Consiliului UE, reuniunea ministerială UE-Angola, desfășurată la Luanda, Republica Angola. În intervalul 7-9 martie, Ana Birchall a efectuat o vizită de lucru în Republica Namibia, unde a avut o serie de întrevederi cu înalți oficiali namibieni în scopul revitalizării relațiilor bilaterale și al promovării candidaturii României la Consiliul de Securitate al ONU și a inaugurat Consulatul Onorific al României la Windhoek. Totodată, Ana Birchall s-a aflat, în perioada 4-6 martie, în Republica Africa de Sud, unde a întreprins demersuri în vederea promovării candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.  Pe toate cele trei segmente ale deplasării a fost evocată dorinţa României de a revitaliza relaţiile tradiţionale cu state din Africa sub-sahariană, obiectiv cuprins în Programul de guvernare 2017-2020.

În cadrul reuniunii ministeriale UE-Angola, prezidată de demnitarul român în numele Înaltului Reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, au fost analizate posibilitățile de implementare a Noii Alianțe Africa-UE pentru investiții durabile și locuri de muncă, precum și problematicile legate de buna guvernare și drepturile omului. În deschiderea reuniunii, Ana Birchall a apreciat că “cea de-a patra ediție a ministerialei oferă un nou impuls dialogului complex dintre Uniunea Europeană și Angola, început în 2012, profitând de oportunitățile de cooperare deschise în ultima perioadă atât în plan economic, cât și politic”.

“Dezvoltarea cooperării economice și promovarea creșterii sustenabile sunt principalele priorități ale parteneriatului dintre UE și Republica Angola, agenda reformelor economice ale Angolei oferind noi perspective pentru atragerea investițiilor străine, precum și pentru facilitarea diversificării relațiilor comerciale și consolidarea mediului de afaceri”, a subliniat viceprim-ministrul Ana Birchall.

Ana Birchall a accentuat rolul regional important al Republicii Angola, menționând că “dialogul referitor la amenințările globale și instaurarea unui climat de pace și securitate regională a demonstrat o viziune comună referitoare la prioritățile Uniunii Europene și Republicii Angola. Acționând împreună, atât în privința aspectelor regionale, cât și a celor ce privesc relația bilaterală, punem bazele unui parteneriat de succes care să vină în întâmpinarea așteptărilor și nevoilor cetățenilor din Angola”, a concluzionat oficialul român la reuniunea ministerială.

Totodată, reprezentanții delegațiilor prezente la reuniunea ministerială UE-Angola au participat la semnarea mai multor acorduri de finanțare în domeniile infrastructurii, educației și sănătății.

În marja participării la reuniunea ministerială UE-Angola, viceprim-ministrul Ana Birchall a avut întrevederi cu președintele Republicii Angola, João Manuel Gonçalves Lourenço, cu ministrul afacerilor externe din Angola,  Manuel Domingos Augusto, și cu ministrul pentru dezvoltare economică și socială al Angolei, Manuel Nunes Júnior. În cadrul discuțiilor au fost evocate relațiile tradiționale de cooperare dintre cele două state, dezvoltate de-a lungul anilor, cu predilecție în domeniile educațional și energetic. Demnitarul român a arătat interesul Guvernului Dăncilă pentru revitalizarea relațiilor bilaterale și diversificarea ariilor de dialog, inclusiv dincolo de domeniile sectoriale consacrate, în baza apartenenței celor două state la Uniunea Europeană, respectiv Uniunea Africană și Comunitatea de Dezvoltare din Sudul Africii.

Cu ocazia vizitei de lucru în Republica Namibia, Ana Birchall a avut întrevederi bilaterale cu președintele Republicii Namibia, Hage Geingob, și cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe, Netumbo Nandi-Ndaitwah, și a participat la inaugurarea Consulatului Onorific al României la Windhoek, în cadrul căreia a transmis mesajul de felicitare al prim-ministrului Viorica Dăncilă pentru realizarea unui pas important în consolidarea dialogului bilateral.

În cadrul discuțiilor cu înalții demnitari namibieni au fost analizate posibilitățile de revitalizare a cooperării bilaterale, în plan politic, economic și sectorial, cu accent în domeniile educației, agriculturii și energiei. Totodată, întrevederile au oferit prilejul promovării candidaturii României pentru mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (2020-2021). Vicepremierul român a transmis, cu ocazia întrevederilor bilaterale cu înalții oficiali namibieni, că România va susține și va promova, în calitate de stat care asigură Președinția Consiliului UE, aprofundarea cooperării dintre UE și Uniunea Africană.

Totodată, în cadrul deplasării din Africa de Sud, Ana Birchall a întreprins demersuri în vederea promovării candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU și a exprimat dorința Guvernului Dăncilă de a aprofunda dialogul bilateral dintre București şi Pretoria.

Viceprim-ministrul Ana Birchall,vizită de lucru în regiunea sudică a continentului african 1

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.