Ecaterina Andronescu îi trimite pe elevi la școală pe rând: unii la o oră, alții la alta
Social

Vești rele pentru elevi. Vor mai avea o materie în plus

Vești rele pentru elevi. Vor mai avea o materie în plus

Ministerul Educației Naționale (MEN) a aprobat printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial introducerea unei noi discipline opționale pentru elevii de liceu – Adolescență și autocunoaștere, o materie ce își propune să abordeze, printre altele, subiecte legate de familie, prezentată ca „mediu al dragostei și respectului reciproc”, dar și „consumul necritic de mesaje media” sau bolile cu transmisii sexuale.

Noua disciplină va aborda probleme legate de „dezvoltarea fizică și sexuală”, respectiv „tranziția de la copilărie la pubertate și adolescența, dezvoltarea fizică și dezvoltarea caracterelor sexuale secundare specifice fiecărui sex”, dar și ”aspecte specifice privind temperamentul, personalitatea, caracterul și identitatea masculină și feminină”.

În manual se va aborda și probleme legate de „posibile tulburări de ordin psiho-somatic” în adolescență, precum „consum de alcool, fumat, tulburări de alimentație sau depresia”.

Un capitol va fi dedicat familiei, prezentată ca „mediu al dragostei și respectului reciproc” precum și bolilor cu transmisie sexuală, „sarcină în adolescența și criza de sarcină”.

În anul doi urmează a fi abordate probleme legate de dezvoltarea caracteristicilor de gen, feminine și masculine, precum și căsătoria și familia – „concretizări ale dragostei autentice”.

Programa prevede și problemele care pot fi generate de „consumul necritic de mesaje media”, respectiv „influența mass-media asupra deciziilor la nivel personal și social, selectarea judicioasă a surselor de informare din mediul virtual”. De asemenea, adolescenții vor discuta și despre pornografie – mesajele transmise de aceasta, printre care „degradarea imaginii femeii”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.