Verestóy Attila, înmormântat cu onoruri militare 1
Verestóy Attila, înmormântat cu onoruri militare
Ultima Ora Politic

Verestóy Attila, înmormântat cu onoruri militare

Senatorul UDMR Verestóy Attila, care a murit săptămâna trecută într-un spital de la Viena, a fost înmormântat sâmbătă, cu onoruri militare, în cimitirul reformat din Odorheiu Secuiesc, în prezenţa a peste 500 de persoane.

Slujba religioasă a fost oficiată la biserica reformată din centrul oraşului, acolo unde au fost prezenţi liderul UDMR, Kelemen Hunor, numeroşi parlamentari ai Uniunii, şefi de consilii judeţene, primari, conducători de instituţii sau personalităţi ale comunităţii maghiare din România, arată Agerpres.

La funeralii a participat şi consilierul prezidenţial Andrei Muraru, care a adus o coroană de flori din partea preşedintelui Klaus Iohannis, şeful Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul Claudiu Manda, fostul deputat liberal Bogdan Olteanu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fostul ministru Vasile Blaga, dar şi diplomaţi străini acreditaţi la Bucureşti. Printre aceştia s-au numărat şi reprezentanţi ai Ambasadei Iordaniei, Verestóy Attila fiind mulţi ani membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Haşemit al Iordaniei.

De asemenea, la ceremonia funerară a luat parte Szili Katalin, consilier al premierului Ungariei.

La ceremonie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a vorbit celor prezenţi despre personalitatea senatorului Verestóy Attila şi despre contribuţia acestuia la obţinerea drepturilor comunităţii maghiare din România.

„Verestóy Attila a fost un luptător. Luptător, în sensul pozitiv al cuvântului. (…) Credea cu tărie în faptul că viitorul ţinutului secuiesc depinde de doi factori esenţiali: pe de o parte de redresarea economică, de creşterea economică şi crearea de oportunităţi. Pe de altă parte – de păstrarea identităţii maghiare, care înseamnă, în primul rând, instituţii. L-am văzut luptând cu acelaşi impuls şi determinare pentru toate cauzele comunităţii: şcoli, biserici, mari investiţii, locuri de muncă, Legea educaţiei. Indiferent despre ce era vorba, lupta cu aceeaşi determinare”, a spus Kelemen Hunor.

El a amintit şi de colaborarea pe care Verestóy Attila a avut-o cu partidele româneşti, de cunoştinţele acumulate de acesta pentru a putea reprezenta comunitatea maghiară la Bucureşti.

„De multe ori l-am văzut discutând cu partidele româneşti, de multe ori şi în multe situaţii. Intuia instinctiv unele situaţii. El a fost respectat pentru că ştia, la rândul său, să respecte. El a acumulat cunoştinţele speciale fără de care este dificil să poţi avea o reprezentare politică eficientă în Bucureşti. Avea o forţă extraordinară, de multe ori părea invincibil, deşi ştia exact că în politică puterea unui om nu era suficientă pentru aproape nimic, dar mai ştia exact şi pentru ce era suficientă puterea noastră. Ştia că nu era nevoie de sacrificii eroice, ci de războinici înţelepţi”, a afirmat Kelemen Hunor.

Despre personalitatea lui Verestóy Attila au vorbit şi fostul lider al UDMR Marko Bela, dar şi Biro Barna Botond, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, fostul şef de cabinet al senatorului şi un apropiat al acestuia.

Înmormântarea lui Verestóy Attila a avut loc la cimitirul reformat din Odorheiu Secuiesc şi s-a făcut cu onoruri militare, având în vedere că senatorul UDMR fusese decorat, în 2002, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

În prezenţa a peste 500 de persoane, sicriul a fost purtat de militari ai Batalionului 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara” Odorheiu Secuiesc, din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, care la finalul ceremonialului au tras trei salve de armă.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.