Valer Dorneanu și Renate Weber pun cruce alegerilor anticipate. Verdictul judecătorilor Curții Constituționale 1
Dezvăluire ȘOC
Ultima Ora Justiție Politic

Valer Dorneanu și Renate Weber pun cruce alegerilor anticipate. Verdictul judecătorilor Curții Constituționale

Curtea Constituţională a României urmează să discute, joi, sesizarea formulată de Renate Weber, Avocatul Poporului în legătură cu OUG 26/2020 privind alegerile anticipate.

Avocatul Poporului a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile OUG 26/2020 privind modificarea legislaţiei alegerilor parlamentare şi unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit Avocatului Poporului, ordonanţa „încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală”.

„Avocatul Poporului atrage atenţia, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanţei de urgenţă, fiind împotriva întregii arhitecturi constituţionale (voinţei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului ‘reprezentativ suprem al poporului român’ să fie dată Guvernului prin delegare.

Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional, care reprezintă un drept suveran al Parlamentului.

În plus, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă. Este necesar, aşadar, ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare”, se arată în sesizare.

Conform acesteia, modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă vine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a scrutinului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.