USR, atac dur la Orban: S-a șters pe pantofi cu acordul politic! Răspunsul premierului 5
Ultima Ora Breaking News Politic

USR, atac dur la Orban: S-a șters pe pantofi cu acordul politic! Răspunsul premierului

S-a rupt lanţul de iubire! Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat că premierul Ludovic Orban și-a încălcat promisiunea și nu i-a consultat când a făcut nominalizările pentru postul de comisar european.

”Ludovic Orban ne-a privit în ochi și ne-a spus: Absolut de acord! în privința consultării partidelor și Parlamentului României înainte de nominalizarea comisarului european. Apoi a semnat un text scris cu USR în care noi ne angajam să dăm votul de învestitură guvernului, iar PNL și dl. Orban se angajau printre altele că: Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului”, a spus Drulă.

 

”Înțeleg că dl. Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic și a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare. Ba mai mult, este deja acceptată de Comisia Europeană. Înțeleg că promisiunile dlui. Orban și cuvântul dat nu au o valoare prea mare. Înțeleg că legea valorează cât a valorat și pentru Dăncilă. Legea 373/2013 prevede că „Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene”. Evident audierea trebuie făcută ÎNAINTE de nominalizare, altfel ce sens are? Cel mult sensul pe care, omorând logica, se chinuiau acum câteva săptămâni domnii Iordache și Ciolacu să-l dea. Acum și PNL face același lucru”, a mai scris Cătălin Drulă pe Facebook.

În replică, Ludovic Orban, acuzat de lipsa consultării cu partenerii politici în privinţa nominalizării Adinei Vălean pentru funcţia de comisar european, spune că decizia a fost luată ”sub imperiul urgenţei”.

”A fost o comunicare oficială, am confirmarea preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen că a decis selectarea doamnei Adina Vălean ca şi candidat pentru postul de comisar european pe portofoliul de Transporturi”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, într-o emisiune a B1 TV.

Primul ministru a mai afirmat că, joi dimineaţă, va trimite preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului adrese prin care solicită audierea Adinei Vălean în comisiile de specialitate – Comisiile de Afaceri Europene – ale Parlamentului României, ”în conformitate cu prevederile legale”.

”Evident, m-am consultat cu preşedintele Iohannis, aşa cum era normal şi firesc”, a adăugat premierul.

Ludovic Orban a răspuns şi acuzaţiilor membrilor USR care spun că decizia de a face propuneri pentru Comisia Europeană a fost luată de către guvernul liberal fără consultări prealabile.

”A existat o înţelegere să avem consultare, dar mai are să se deruleze procedura parlamentară de audiere. Vreau să fiu foarte bine înţeles: noi am fost obligaţi să luăm această decizie sub imperiul urgenţei. Noi nu suntem vinovaţi că timp de luni de zile bune fostul premier şi fostul guvern şi-au bătut joc de această procedură. (…) Practic, am ajuns în situaţia asta nu din cauza noastră şi oricum este salutar că am reuşit să obţinem sprijinul partenerilor, cărora le-am mulţumit şi le mulţumesc în continuare şi pot să conteze pe respectarea înţelegerilor pe care le-am făcut, numai că am fost pui în situaţia să desemnăm în regim de urgenţă candidatul pentru că la nivelul Parlamentului European deja sunt stabilite datele de audiere ale candidaţilor. Deci, eram practic în ceasul al doisprezecelea şi nu aveam altă soluţie”, a precizat Orban.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii