Brexitul aduce modificări. Taxe vamale noi pentru Marea Britanie
Brexitul se va amâna din nou. Ce așteptări are Guvernul de la Londra
Ultima Ora Politic

Uniunea Europeană ia măsuri de securitate socială pentru cetățenii din Regatul Unit, în caz de Brexit fără acord

Uniunea Europeană ia măsuri pentru a garanta drepturile în materie de securitate socială ale cetățenilor statelor membre ale UE care se află în Regatul Unit și ale resortisanților Regatului Unit aflați în UE 27 care au beneficiat de dreptul la liberă circulație înainte de retragerea Regatului Unit, conform mediafax.ro

Vineri, ambasadorii statelor membre în Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului au aprobat textul unui proiect de regulament de stabilire a măsurilor de contingență în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială, precizează un comunicat al Consiliului UE.

Coreperul va informa acum Parlamentul European că, dacă acesta își adoptă poziția în primă lectură în aceeași formă, Consiliul ar trebui să fie în măsură să aprobe poziția Parlamentului European.

Măsurile sunt limitate în ceea ce privește durata și sfera de aplicare și vor fi adoptate unilateral de UE. Regulamentul va intra în vigoare numai dacă Regatul Unit părăsește Uniunea fără niciun acord de retragere.

„Proiectul de regulament asigură că statele membre vor aplica în continuare principiile fundamentale ale UE în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială. Măsurile de contingență vor garanta că resortisanții UE 27 și ai Regatului Unit, care au circulat liber în Uniune, vor beneficia în continuare de drepturile lor în materie de securitate socială dobândite înainte de retragerea Regatului Unit din Uniune”, spune Marius-Constantin Budăi, ministrul român al muncii și justiției sociale

Regulamentul se va aplica următoarelor persoane: resortisanții statelor membre, apatrizii și refugiații cărora li se aplică sau li s-a aplicat legislația unuia sau a mai multor state membre ori care sunt sau au fost în situații implicând Regatul Unit înainte de data de aplicare a regulamentului, precum și membrii de familie și urmașii acestora; resortisanții Regatului Unit cărora li se aplică sau li s-a aplicat legislația unuia sau a mai multor state membre înainte de data de aplicare a regulamentului, precum și membrii de familie și urmașii acestora.

Proiectul de regulament nu aduce atingere actualelor convenții și acorduri în materie de securitate socială încheiate între Regatul Unit și unul sau mai multe state membre.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.