Manualele şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie. Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial
Uniunea Editorilor din România sare la gâtul ministerului educației. Manuale noi luate prin numeroase nereguli
Ultima Ora Politic Social

Uniunea Editorilor din România sare la gâtul ministerului educației. Manuale noi luate prin numeroase nereguli

Uniunea Editorilor din România transmite că întregul proces de achiziție de manuale școlare noi pentru clasa aVII-a, derulat de Ministerul Educației Naționale prin Centrul Național de Evaluare și Examinare, s-a făcut „într-o manieră lipsită de profesionalism, netransparent și cu numeroase nereguli”.

Reprezentanții Uniunii Editorilor din România au precizat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că în recent încheiata achiziție de manuale școlare noi pentru clasa a VII-a, proces derulat de Ministerul Educației Naționale (MEN) prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), s-a făcut „într-o manieră lipsită de profesionalism, netransparent și presărat cu numeroase nereguli”.

„Dintre numeroasele nereguli semnalăm una de un flagrant evident: pe coperta unui manual folosit în promovare, apare ca autor un consilier superior la CNEE – autoritatea contractantă! În opinia noastră, o astfel de situație de incompatibilitate este de natură penală și autoritatea contractantă are obligația să facă toate demersurile legale pentru soluționarea acesteia potrivit legii, inclusiv sesizarea organelor abilitate”, se arată în comunicat.

Pintre neregulile sesizate de reprezentanții Uniunii Editorilor din România prin comunicat se numără evaluarea proiectelor de manuale școlare despre care ei spun că „s-a derulat extrem de anevoios, într-o perioadă de 62 zile, în timp ce perioada impusă editorilor pentru realizarea manualelor a fost de numai 34 zile. Cu toate acestea, pentru unele discipline, evaluarea a fost superficială, fiind avizate manuale cu erori de conținut științific”.

O altă neregulă pe care Uniunea Editorilor din România a constatat-o face referire la diferențe „apreciabile” de punctaj în etapa de evaluare versus etapa de reevaluare, derulată în urma contestațiilor depuse de edituri.

„Aceste diferențe majore de notare ridică un mare semn de întrebare referitor la competența și profesionalismul echipelor de evaluare, cât și referitor la consistența și obiectivitatea criteriilor de evaluare”, spun reprezentanții Uniunii Editorilor din România.

Alte nereguli precizate de reprezentanții Uniunii Editorilor din România prin intermediul comunicatului fac referire și la faptul că rezultatele finale ale licitației au fost „comunicate trunchiat, individual către fiecare editură, fără comunicarea unui clasament final, astfel încât s-a creat o stare de confuzie, care a condus la depunerea a numeroase contestații”.

„După o consultare cu factorii implicați, propunem să se lanseze o nouă procedură de licitație până la sfârșitul anului în curs, astfel încât manualele necesare pentru anul școlar 2020-2021 să poată fi livrate la timp și în condiții de calitate corespunzătoare”, a conchis președinte UER, Cristian Greșanu, prin intermediul comunicatului.

Reprezentanții Uniunii Editorilor din România au făcut prin mesajul transmis un apel către Ministerul Educației Naționale și către Centrul Național de Evaluare și Examinare în vederea respectării legislației în vigoare și a tratării „cu profesionalism și seriozitate” a procesului de asigurare cu manuale școlare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.