Ungaria se plânge Statelor Unite că România nu vrea să îi dea gaz metan 3
Propunere bombă din USR. Banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă la pensii
Ultima Ora Economic Politic Social

Ungaria se plânge Statelor Unite că România nu vrea să îi dea gaz metan

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că „depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni să facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, în condiţiile în care Ungaria a făcut toate demersurile de infrastructură necesare pentru astfel de transporturi”. Declaraţia a fost făcută la o conferinţă asupra relaţiilor SUA-Europa Centrală şi a securităţii energetice a regiunii, desfăşurată miercuri la Washington DC, informează agenţia MTI, reluată de Agerpres.

Ungaria se plânge Statelor Unite că România nu vrea să îi dea gaz metan 4

Szijjarto a declarat că actualele realităţi ce ţin de infrastructură obligă Ungaria să cumpere gaz doar de la Rusia.

În iunie, Ungaria şi Serbia au semnat un acord interguvernamental cu privire la construcţia şi folosirea unei conducte de gaze naturale, care ar urma să traverseze graniţa dintre cele două state, iar șeful diplomației ungare a amintit, potrivit MTI, că între Rusia și Ucraina nu există un acord de tranzit pentru anul viitor și că aliaţii Ungariei întârzie deciziile care ar ajuta ţara să dispună de noi resurse de achiziţionare de gaze, potrivit europalibera.org.

În septembrie, va fi demarată licitaţia referitoare la rezervarea conductei de la graniţa sârbo-ungară. Părţile se aşteaptă la o cantitate maximă de zece miliarde de metri cubi. Ponderea investiţiei ungare depinde de capacităţile aflate sub contract cu firmele.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.