Ziua Națională a României în Afganistan
Ultima Ora Politic

Ungaria ATACĂ din nou Sărbătoarea României

Ungaria ATACĂ din nou Sărbătoarea României

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost criticat de Ministrul de externe ungar, Peter Szijiarto. Oficialul UE a afirmat că Europa ar trebui să celebreze alături de România, Centenarul Marii Uniri, lucru care a adus nemulțumiri în cadrul Ungariei. Concluzia Ministrului ungar a fost aceea că, Jean-Claude Juncker este ”nepotrivit” să conducă executivul comunitar, conform MTI. 

”Europa va fi puternică şi unită dacă acceptăm că anumite informaţii ale istoriei aduc bucurie pentru unii, dar amintiri dureroase pentru alţii. Nu ar trebui să existe aşteptări ca aceia care regretă asemenea evoluţii să se bucure; astfel de aşteptări sunt imorale şi lipsite de onoare”, a declarat Szijjarto pentru MTI.

Potrivit acestuia, preşedintele CE ”ar fi trebuit să întruchipeze o Europă unită”, Peter Szijjarto subliniind că Juncker ”nu a făcut acest lucru niciodată, fie că a fost vorba despre Brexit, despre criza migraţiei sau despre sărbătoarea naţională a României”.

În intervenţia sa din cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind statul de drept în România, organizată pe 23 octombrie la Strasbourg, Jean-Claude Juncker a spus: ”România va celebra la 1 decembrie al anului în curs centenarul său, Centenarul Marii Uniri cum spun prietenii noştri români. Aş dori să îi spun preşedintelui (Klaus Iohannis, n.red.) că da, aceasta este o sărbătoare română, dar şi o sărbătoare europeană, întrucât tot ceea ce priveşte România priveşte Europa, nimic din ceea ce este propriu României nu îi este străin Uniunii Europene. În acea zi, vom sărbători împreună un mare moment al istoriei române şi un mare moment al istoriei europene”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.