Programul vizitei președintelui Klaus Iohannis la Timișoara
Ultima Ora Politic

Ungaria ATAC la Klaus Iohannis. ”Vrea să fie mai român decât românii”

Ungaria ATAC la Klaus Iohannis. ”Vrea să fie mai român decât românii”

După ce Iohannis a contestat legea administrației teritoriale care permite minorităților naționale să își folosească limba maternă în Administrația Publică, maghiarii îl acuză că vrea sa fie mai român decât românii, scrie publicația maghiară 888.hu, citată de Rador.

Iohannis a avut numeroase obiecţii legate de modificări, printre care şi părţile privind folosirea limbii materne. Noua lege ar stabili practici care funcţionează parţial de 17 ani, iar pe de altă parte ar acorda noi drepturi minorităţilor care trăiesc pe teritoriul României – de altfel şi saşilor.

Referitor la acest aspect, expertul în drept minoritar Attila Cseke şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că preşedintele Iohannis intenţionează să anuleze drepturi minoritare care sunt în vigoare de 17 de ani şi figurează şi în acorduri internaţionale – notează cotidianul Krónika.

“Timp de 17 ani nimeni nu a ridicat obiecţii faţă de prevederea legală, potrivit căreia în cazul în care într-o localitate procentul unei minorităţi depăşeşte 20%, consilierii locali să poată folosi şi limba lor maternă. De asemenea nimeni nu şi-a exprimat până acum nemulţumirea faţă de faptul că în aceste zone pot fi angajate persoane care cunosc şi limbile minorităţilor respective” – a spus Cseke.

De altfel aceste drepturi sunt garantate din 2001 de Codul administrativ anterior, iar acum acestea au fost atacate tocmai de o minoritate, ceea ce este îngrijorător în opinia şefului grupului UDMR

“Toate acestea figurează în numeroase acorduri UE şi internaţionale ratificate şi de România, chiar şi în recomandările Consiliului Europei. Deci, în opinia şefului statului în România nu este nevoie de sprijinirea folosirii limbii materne a minorităţilor, ar trebui să se reducă şi drepturile care figurează în lege de 17 ani. Pentru UDMR această atitudine este una inacceptabilă şi de neînţeles” – a adăugat Cseke.

Prin acest pas, Iohannis nu este de acord nici cu menţinerea drepturilor existente

De altfel principalul argument al preşedintelui este că în România limba oficială este limba română, în timp ce un principiu fundamental acceptat de dreptul european stabileşte că folosirea limbilor minoritare nu ştirbeşte folosirea limbii oficiale. În numeroase ţări ale Europei acest lucru nu provoacă îngrijorare.

În opinia lui Iohannis, este anticonstituţională si practica, potrivit căreia folosirea limbilor minoritare nu este interzisă nici în localităţile unde nu este obligatorie. Conform argumentării preşedintelui, Constituţia nu stabileşte “posibilitatea” garantării folosirii limbii materne (în cazul procentului de sub 20%), ci stabileşte că garantarea acestui drept este “obligatorie” la un procent de peste 20%.

Preşedintele consideră drept anticonstituţională şi ideea ca reprezentanţii autorităţilor locale să ia cuvântul la şedinţe în limba lor maternă, deoarece consideră că în administraţie ar trebui folosită exclusiv limba română

Deci, conform argumentării lui Iohannis, la Primăria din Odorheiu Secuiesc, unde există doar lideri locali maghiari, discuţiile şi dezbaterile ar trebui să se desfăşoare în limba română.

În măsura în care CCR va da curs concepţiei lui Iohannis, vor putea dispărea şi tăbliţele indicatoare bilingve, dar nici în birouri nu va mai fi obligatorie cunoaşterea limbii maghiare de către angajaţi, chiar dacă majoritatea locuitorilor sunt maghiari.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.