Un senator USR acuză ministrul Mediului că a distrus Parcul Național Defileul Jiului
Ultima Ora Politic

Un senator USR acuză ministrul Mediului că a distrus Parcul Național Defileul Jiului

Un senator USR acuză ministrul Mediului că a distrus Parcul Național Defileul Jiului

Senatorul USR Mihai Goțiu a acuzat, luni, că ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a semnat un protocol cu reprezentanții Hidroelectrica, sub pretextul atragerii de fonduri structurale pentru un proiect care vizează Parcul Național Defileul Jiului, conform mediafax.ro

”Ministerul Mediului ignoră, pur și simplu, decizia Justiției și riscă să implice România într-un nou proces de infrigement pentru încălcarea directivelor europene din domeniu. Conservarea Parcului Național Defileul Jiului și proiectul hidroenergetic care ar capta aproape 90% din debitul râului pe zeci de kilometri sunt două lucruri incompatibile. Doamna Gavrilescu știe că un astfel de proiect hidroenergetic va distruge zona și oportunitățile de dezvoltare pentru comunitățile locale bazate pe statutul de parc național”, a afirmat Mihai Goțiu, potrivit unui comunicat de presă al USR, remis luni MEDIAFAX.

Senatorul USR oferă în acest sens și răspunsul la o interpelare pe care a adresat-o Ministerului Mediului. Mihai Goțiu reamintește de decizia din decembrie 2017 a Curții de Apel București, care a anulat definitiv autorizațiile de construire emise pentru proiectul hidroenergetic de pe Jiu.

„Potrivit documentului, Ministerul Mediului promite susținere celor de la Hidroelectrica pentru proiecte care să vizeze, cităm, <consolidarea biodiversității în defileul Jiului și identificarea soluțiilor pentru asigurarea unui debit ecologic>. Pentru a vorbi de <asigurarea unui debit ecologic>, Hidroelectrica ar trebui să aibă un proiect în Parcul Național Defileul Jiului. În decembrie 2017, Curtea de Apel București a anulat, însă, definitiv, În decembrie 2017, Curtea de Apel București a anulat, însă, definitiv, autorizațiile de construire emise pentru proiectul hidroenergetic de pe Jiu, pentru că nu avea și nu are cum să obțină un acord de mediu pentru așa ceva într-un parc național”, conform sursei citate.

Mihai Goțiu a atras atenția că Hidroelectrica a reușit să obțină autorizații de construire de la Consiliile Județene Hunedoara și Gorj, în ciuda eforturilor făcute de activiști și de către senator.

Sursa menționată susține că Hidroelectrica intenționează să finalizeze în Parcul Național Defileul Jiului un proiect pentru care a obținut autorizații de construire de la Consiliile Județene Hunedoara și Gorj.

„Protocolul dintre Ministerul Mediului și Hidroelectrica este un cec în alb pentru continuarea abuzurilor și a distrugerilor grave în Parcul Național Defileul Jiului, dar și o acoperire în sprijinul celor care ar trebui trași la răspundere pentru faptul că aproximativ 150 de milioane de euro s-au cheltuit într-un proiect ilegal. E vorba de o combinație letală de incompetență, iresponsabilitate și interese de clan care generează distrugeri de mediu iremediabile, dar și ratarea oportunităților de dezvoltare durabilă a României”, a comentat Mihai Goțiu.

Parlamentarul USR mai spune că ministrul Gavrilescu cunoaștea că aceste milioane de euro sunt cheltuite pe un proiect ilegal, deoarece acesta a informat-o în mai multe rânduri asupra acestor aspecte.

„În vara și toamna anului 2017, am întrebat-o și cine va răspunde pentru cheltuirea banilor într-un proiect ilegal. Răspunsul pe care l-am primit e halucinant: <nu este cazul> (culmea, răspunsul mi-a fost remis oficial după decizia Curții de Apel București)! Citind protocolul, înțelegem și de ce d-na ministru ne asigura că nu va răspunde cineva pentru pierderile economice și de mediu cauzate deja: pur și simplu pentru că vor să ne pună în fața faptului împlinit. Scenariul e clar: vor să meargă cu finalizarea proiectului până la capăt, fapt care ar duce la pierderea statutului de parc național a zonei, ceea ce ar echivala și cu pierderea actualului regim de protecție prevăzut de legislația națională și comunitară. După pierderea regimului de protecție, proiectul ar fi autorizat post-mortem, după un model deja patentat și pe alte râuri din România, că n-ar mai exista motive de a proteja ceva ce e deja distrus”, a conchis Goțiu.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.